Policejní prezident Tuhý představil u Moravce své vize: Sítě na neposlušné řidiče a častější kontroly na drogy

18.05.2014 13:09

V minulém týdnu se policie rozloučila s kolegyní, kterou na začátku května smrtelně zranil řidič pod vlivem drog. V pořadu Otázky Václava Moravce komentoval problematiku policejních kontrol nový policejní prezident Tomáš Tuhý. Policie se prý dovybaví novými prostředky na zastavování a kontrolu řidičů.

Policejní prezident Tuhý představil u Moravce své vize: Sítě na neposlušné řidiče a častější kontroly na drogy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dopravní kontrola

Policie má podle Tuhého ve svých prioritách dlouhodobě boj s drogovou problematikou. „Vždycky je to o tom, do jaké míry bude mít drogová scéna náskok. My deklarujeme, že boj bude pokračovat dál. Modernizujeme prostředky na testování drog,“ vysvětlil.

Policisté budou častěji na drogy kontrolovat i obyčejné řidiče

V plánu je, aby policista u každé kontroly měl k dispozici prostředek, pomocí kterého bude mít možnost zjistit, zda je kontrolovaný člověk pod vlivem drog. Tuhý ujistil, že se nerozšiřuje počet varen. Drogová scéna ovšem stále pokračuje a objevují se nové trendy ze zahraničí. Česká policie se proto snaží spolupracovat s Polskem a Německem, aby byla schopná reagovat na novinky v oblasti drog.

Podle Tuhého budou i lidé vidět výsledky boje s drogami. „Občané se setkají s tím, že policisté budou častěji kontrolovat obyčejné řidiče, i když je to bude obtěžovat,“ prohlásil nový policejní prezident.

Dopravní policie by mohla dostat stovky zastavovacích pásů. Uvažuje se také o sítích

V souvislosti s kontrolami řidičů plánuje policie nakoupit nové zastavovací pásy. „Policie začínala s jednotkovým počtem. Pásy byly na krajských ředitelstvích. My teprve nyní chystáme konkrétní nákup zastavovacích prostředků,“ vysvětlil Tuhý. 

Nejprve se prý musí zpracovat metodika, aby policisté uměli pásy efektivně využívat. Teprve potom dojde k samotnému nákupu. „Tím novým nákupem bychom mohli dovybavit policii rámcově několika stovkami těchto pásů,“ míní Tuhý.

„Inspirujeme se i zkušenostmi zahraničních kolegů. Chceme vidět v reálu, jak fungují zastavovací sítě. Chceme si ještě v červnu nechat předvést konkrétní typ, abychom mohli posoudit, jestli se tento nový typ stane součástí donucovacích prostředků,“ prohlásil Tuhý v pořadu Otázky Václava Moravce.  

Systémové hospodaření není jenom o úsporách, je to také o investicích. Policie musí umět reagovat na nové trendy v kriminalitě

Tuhý se také vyjádřil k současnému rozpočtu policie. Finance na provoz jsou podle něho neuspokojivé. „Když jsem se díval po nástupu do své role, jaké je to hospodaření, tak předchozí vlády poukazovaly na systémové hospodaření. Ale ono to není jenom o úsporách, je to také o investicích. Nerad bych se dožil toho, že když policie v budoucnu zastaví občana, tak nebude fungovat registr nebo nebude kompatibilní počítač s tiskárnou,“ uvedl prezident.

Policie prý musí reagovat na různé trendy kriminality. Musí přesouvat investice. „Jestli chce někdo přesouvat finanční prostředky, tak hazarduje se zdravím občanů,“ obává se Tuhý a dodal, že by policie potřebovala řádově desítky miliard korun, aby se mohla vyrovnat zahraničním sborům.

Policie nakoupila údajně nevyhovující boty. Tuhý je připraven obrátit se na soud

Nejbližší nákup, který musí policie provést, se bude týkat aut pro kriminální službu. Prý je potřeba obměnit až 500 vozidel. V souvislosti s tím se debata zaměřila na plýtvání při zakázkách. Za vše hovoří nově nakoupené boty, které podle policejních odborů nevyhovují. Jejich nošení totiž může poškodit zdraví policistů.

„Ty boty, které byly původně poptávány, byly v zadávací studii naprosto v pořádku. Nechal jsem stáhnout a analyzovat další vzorky dodávaného materiálu. Jestli se nám potvrdí, že policie dostávala takto nekvalitní boty, tak to budeme řešit soudní cestou,“ ujistil Tuhý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …