Policejní prezident novinářům vysvětlil, jak je to s reorganizací policie

15.06.2016 16:51

O vzniku Národní centrály proti organizovanému zločinu se uvažuje dlouhodobě. Nyní jsou pro sloučení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a protikorupční policie ideální podmínky, řekl dnes novinářům policejní prezident Tomáš Tuhý k připravovaným změnám, které vyvolaly koaliční krizi. Centrála by měla začít fungovat od 1. srpna, policisté tam budou působit ve stejných týmech jako dosud, takže reorganizace nemůže zasáhnout do živých kauz.

Policejní prezident novinářům vysvětlil, jak je to s reorganizací policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Tomáš Tuhý

Tuhý prezentoval reorganizaci jako „dlouhodobě navrhované řešení“, ke kterému jsou ideální podmínky. První plány se podle něj objevily již v roce 2008. Současný návrh vychází právě z těchto historických plánů. „Tento záměr byl doporučen, a proto jsme postoupili k procesu přípravy jeho vzniku.“

Tuhý zmínil i skutečnost, že k podobným slučovacím procesům došlo i v zahraničí, například ve Velké Británii či na Slovensku, kde nově vytvořené útvary fungují dobře.

Cílem Tuhého je vytvořit jeden funkční úřad pro boj s organizovaným zločinem. Národní centrála proti organizovanému zločinu má vzniknout k 1. srpnu tohoto roku a nemělo by dojít k žádným personálním ani jiným drastickým změnám. Plán však je, aby do roku 2020 vznikl Národní kriminální úřad, který bude zaštiťovat více útvarů a bude mít společnou infrastrukturu.

„Všichni policisté v této úrovni budou mít garantovány a zajištěny své pozice a zároveň budou mít garantovánu i svou budoucnost,“ podotkl Tuhý s tím, že rozhodně nechce zasahovat do probíhajících vyšetřování, pouze jde o zefektivnění procesů a vystříhání se možné duplicitní činnosti útvarů původních.

Oba dva nynější útvary mají podle Tuhého dobré výsledky a zaměstnávají velmi kvalitní a dobré policisty, je však třeba „postupovat jednotným způsobem z jednoho místa“, a to je také důvod k jejich sloučení. „Nejedná se o koncepci celé policie... Ale jde o jedno opatření v rámci boje s organizovaným zločinem,“ podokl Tuhý s tím, že nedochází ani k propouštění, ani odejímání kauz.

Bývalý policejní prezident Jiří Kolář sloučení útvarů popsal jako jednoduchou „organizační změnu“, která nebude mít zdaleka tak drastické dopady na fungování policie, jak si mnozí myslí. Vyjádřil velké překvapení nad hysterií, která se ve veřejné diskusi rozšířila po ohlášení reorganizace. Snahou je však akorát být více efektivní v boji proti kriminalitě. „Já osobně jsem přesvědčen, že jediný cílem je zvýšit účinnost policie.“

Svoje slova podpory reorganizaci policie vyjádřilo i několik vysoce postavených policejních důstojníků, kteří potvrdili, že se neplánuje žádné snižování stavů a že Robert Šlachta není jediným dobře pracujícím policistou, kterého se mají politici bát. „Změna jako taková se týká zhruba tří procent policistů,“ uvedl jeden z nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…