Policejní prezident prý lhal o akci, jejíž součástí byla Kalouskova cisterna

12.06.2013 9:57

Soudce, který rozhodoval o vydání Alexeje Torubarova, přišel s vážným obviněním na adresu policejního prezidenta Martina Červíčka. Server Lidovky.cz píše, že Červíček na otázky ohledně předání ruského byznysmena prý soudci opakovaně lhal. Červíček obsah vzájemné komunikace nekomentuje.

Policejní prezident prý lhal o akci, jejíž součástí byla Kalouskova cisterna
Foto: hns
Popisek: Martin Červíček

Server Lidovky.cz v minulosti jako první upozornil na dramatické okolnosti podnikatelova odletu z Prahy, kdy se ho čeští policisté snažili do poslední chvíle dostat z paluby letounu ruské společnosti Aeroflot. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek ho vydal i přesto, že v jeho případě neskončilo azylové řízení.

Policejního prezidenta brněnský soudce Michael Vrtek obvinil při pondělním diskuzním fóru ke kauze, kde hájil svůj postup. Kolem kauzy je podle něj řada nesrovnalostí, přičemž Červíčkova lež je prý jednou z nich.

"Když jsem se ptal policie, která zařizovala eskortu, aby mi sdělila, jak probíhala, tak mi policejní prezident opakovaně lhal, že k ničemu nedošlo, že nikdo pana Torubarova zpátky nevyžadoval, Český Aeroholding se se mnou dokonce odmítl bavit," uvedl soudce.

Červíček se k závažnému obvinění nechce podrobně vyjadřovat. Lidovky.cz zjistily, že pouze přes tiskovou mluvčí vzkázal následující: "Krajskému soudu v Brně bylo ze strany Policejního prezidia ČR na žádosti týkající se pana Torubarova odpovězeno písemně, kde příslušnému soudu byla poskytnuta informace o průběhu extradice pouze v rozsahu spadajícím do kompetence Policie ČR."

Lidovky.cz dále píší, že snahu českých policistů dostat Torubarova z letounu potvrdila i posádka Aeroflotu. “Pozdržení letu požadovali příslušníci policie s odůvodněním, že to je ve státním zájmu České republiky, dokonce hrozili silovou metodou vyvést Torubarova z letadla,” citoval prý její dopis server Tn.cz.

Zaorálek vyzval premiéra k předložení zprávy ke kauze Torubarova

Do ministra financí se na úterním jednání Poslanecké sněmovny kvůli nejasným událostem na Letišti Václava Havla opět pustil i místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Kalousek by měl podle něj vysvětlit, co se po předání Torubarova ruské straně skutečně stalo. Podle serveru Lidovky.cz Zaorálek vyzval také premiéra Petra Nečase, aby předložil zprávu na téma Torubarov.

Na Kalouskovu stranu se podle Lidovek.cz naopak postavil ruský novinář a aktivista Grigorij Pasko, který případ v Rusku dlouhodobě sleduje. "Ministr financi svým jednáním zachraňoval reputaci ne sobě nebo Torubarovovi, ale celému Česku. A všichni, kteří se snažili znemožnit extradici Torubarova, to jsou čeští patrioti. Jednali tak, aby nezostudili svou zemi, která se zavázala dodržovat mezinárodní právní normy," reagoval na Zaorálkova slova.

Torubarov byl v Rusku obviněn z vydírání důstojníka tajné služby a podvodů, sám naopak tvrdil, že jej vydírala ruská tajná služba, policie a mafie. V České republice žádal o azyl, ale na základě mezinárodního zatykače skončil ve vazbě. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) pak rozhodl o vydání, jemuž se 2. května podle zjištění serveru Lidovky.cz na poslední chvíli snažilo zabránit několik členů vlády, včetně ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který před letadlo s ruským podnikatelem nechal postavit cisternu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…