Policejní špína poteče proudem. „Nepodplatitelného“ plukovníka, který obvinil Tuhého, nejspíš samotného čeká trestní stíhání

22.09.2016 18:59

V jednu chvíli vnímala veřejnost bývalého ředitele expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v Ostravě Jiřího Komárka jako nepodplatitelného hrdinu, který bojuje proti zlým politikům, kteří chtěli reorganizovat nepříjemný ÚOOZ, aby jim nešel po krku. Komárek kvůli tomu nařkl z brutálního úniku informací policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Nyní vypadá spíše jako brouk Pytlík a trestní stíhání, minimálně pro pomluvu, hrozí jemu.

Policejní špína poteče proudem. „Nepodplatitelného“ plukovníka, který obvinil Tuhého, nejspíš samotného čeká trestní stíhání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Tomáš Tuhý

Příběh se odvíjí od stíhání manažera olomoucké společnosti Tesco SW Davida Tesaříka před předloňskou razií protikorupční policie v rodinné firmě. Šlo o esemesku údajně prozrazující policejní zátah. Počátkem srpna Lidové noviny napsaly o tom, že Tesařík zmíněnou SMS obdržel od onoho německého čísla 312, které komunikovalo s jiným německým telefonem, v němž byla v minulosti vložena SIM karta patřící Tuhého exmanželce. Právě v této souvislosti hovořil v médiích někdejší šéf ostravské pobočky ÚOOZ Komárek o „brutálním úniku informací“ od policejního prezidenta. Telefon, z něhož měly unikat informace, se pak náhle odmlčel a prý se objevil u Tuhého blízkých. Jenže jak se aktuálně ukazuje, úniků z vyšetřování bylo vícero a jeden z nich i směrem k Tesaříkovi, ale nebylo to v žádném případě z německého čísla spojovaného přes jiný telefon s rodinou Tuhého.

Anketa

Miloš Zeman jasně řekl, že kdyby byl Američanem, volil by Donalda Trumpa. Je to dobře?

97%
3%
hlasovalo: 10324 lidí

Z dokumentu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), který zveřejnil Nadační fond proti korupci (v příloze tohoto materiálu) vyplývá, že verze s esemeskou prozrazující policejní razii byla zcela opačná. „Ahoj. David. – Ahoj. – Podařilo se zjistit podrobnosti? – Můj zdroj jen věděl, že si mají přijít pro tatu. Důvod nevěděl. – Kurva. – Teď už jen tady prosím.“ Tak zní přesný přepis komunikace Davida Tesaříka s neznámým telefonistou. Inspekce následně po zkoumání Tesaříkova telefonu zjistila, že dotyčného má v seznamu uloženého pod jménem „Honza“. „Žádné další informace extrakce zajištěného telefonu nepřinesla,“ konstatuje vyšetřovatel GIBS. Inspektoři pak na základě příkazů soudce zjistili, že z uvedeného telefonu byly odesílány a přijímány zprávy na předvolbu +491, tedy předvolbu německou. „Uživatel uvedeného účastnického čísla přijal poslední SMS zprávy 4. 10. 2014. Po uvedeném dni nebyl zaznamenán žádný provoz účastnického čísla v České republice,“ stojí v dokumentu GIBS. Následným šetřením došli inspektoři k tomu, že německá SIM karta s posledním trojčíslím 312 patřila zaměstnankyni českého zastupitelského úřadu v Německu Olze T. Další v komunikaci zachycená německá čísla byla servisní nebo přímo občanů Německa a podle GIBS neměla žádnou vazbu na Českou republiku. Do telefonu se stejným IMEI pak byla podle šetření vložena anonymní česká paušální SIM karta. Tato SIM karta se také ocitla v telefonu, ve kterém byla identifikována jako SIM karta bývalé manželky policejního prezidenta Leony Tuhé. Do telefonu, který užívala Tuhého exmanželka, pak byla podle GIBS vložena i SIM karta jejich syna.

CELÝ DOKUMENT K DISPOZICI ZDE

Inspektoři vyslechli pracovnici zastupitelského úřadu v Německu Olgu T., ta uvedla, že žádné osobní vazby k Moravě nemá. Tři SIM karty posléze její manžel Jiří T. odvezl do Čech, žádná komunikace se z nich nevedla, SIM karty se měly ztratit. Navíc v Německu se musí při nákupu SIM karty předkládat doklady, tudíž by bylo na hlavu postavené takové SIM karty používat k nelegální činnosti. Manžel Olgy T., Jiří T., pak GIBS sdělil, že SIM karty ztratil v restauraci v Praze v létě roku 2013. Jiří T. také popřel jakékoliv vazby na příslušníky policie. Inspektoři zjistili, že do jeho telefonu vložila SIM kartu také bývalá mluvčí vlády Jiřího Rusnoka Jana Jabůrková, která s Jiřím T. spolupracuje. Také ona popřela, že by znala policejní funkcionáře či někoho z rodiny Tesaříků, jimž měla být vyzrazena policejní razie v sídle firmy Tesco SW. GIBS pak dále popisuje různá podání vysvětlení a dochází k závěru, že David Tesařík byl sice o aktivitách policie informován a podezřelí lidé připraveni. Den před policejní akcí měl mít David Tesařík schůzku s jakýmsi Karlem, nepotvrdilo se ale, že oním Karlem měl být náměstek šéfa olomoucké kriminální policie Kadlec, stíhaný v kauze ÚOOZ pod krycím názvem Vidkun, ve které policie stíhá i podnikatele Ivana Kyselého, přítele exministra vnitra Ivana Langera. Nicméně zdroj měl podat zkreslené informace. „Neměl přesné informace o realizaci, protože nikdo neměl být zadržen, mělo jít o dokumentační realizaci.“

Jakékoliv vazby k lidem z Tesco SW popřela i bývalá manželka policejního prezidenta Leona Tuhá. Následně podal žalobkyni Vrchního státního zastupitelství v Olomouci vysvětlení i policejní prezident Tomáš Tuhý. Do protokolu uvedl, že o policejním zátahu na Tesco SW nevěděl, nemá kontakty s nikým z Německa. Inspektoři pokračovali v prověrce policistů, kteří přišli do styku se spisem k zátahu na firmu Tesco SW a došli k závěru, že nikdo z těch, kteří měli ke spisu přístup, informace o plánované policejní akci Davidu Tesaříkovi nesdělil.

Protože se nepodařilo identifikovat Tesaříkova partnera s německou SIM kartou a ani výpovědi dotčených lidí nepřinesly zásadní informace, GIBS případ odložila. Inspektoři GIBS v této souvislosti ale prověřují ještě další dvě podezření. Jak se krátce po materiálu v Lidových novinách dostal k usnesení inspekce týkajícímu se zmíněné varovné SMS a rodiny policejního prezidenta Nadační fond proti korupci, který text následně zveřejnil. Inspektoři GIBS prověřují i samotný dokument zveřejněný na stránkách nadačního fondu, zda je autentický.

Pokud skutečně autentický je, bývalý ředitel expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v Ostravě Jiří Komárek bude mít velké problémy poté, co obvinil policejního prezidenta z už zmiňovaného brutálního úniku informací. GIBS bude také muset vysvětlit, jak se k informaci o Tuhého údajném „bonzování podezřelým“ dostal. A policejní špína mezi rozhádanými důstojníky poteče notným proudem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…