Policejní sumci. Šlachta prý tentokrát sáhl na skutečně velké ryby

17.10.2015 8:51

O tom, jak velké pravomoci a jaké množství informací měli „pod rukama“ policejní špičky, které smetla právě probíhající olomoucká korupční kauza, píšou dnešní Lidové noviny. Věnují se osobě nyní již bývalého náměstka protikorupční policie Jiřího Jacha a Milana Pospíška, nyní již také bývalého ředitele Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování (ÚSKPV).

Policejní sumci. Šlachta prý tentokrát sáhl na skutečně velké ryby
Foto: PL.cz
Popisek: Policejní těžkooděnci

Podle listu totiž jejich role v celém případu stojí za zvláštní pozornost. Oba měli přístup k nepřebernému množství nanejvýš citlivých informací z policejních databází. A právě o jejich vynášení přitom v olomoucké kauze, do níž se namočil i exministr vnitra Ivan Langer, jde.

Kadlec prý varoval Pospíška, že se o bratra jeho družky zajímají cifršpioni

Karel Kadlec, obviněný náměstek pro kriminálku z Olomouce, varoval podle webu Neovlivní.cz někoho z Policejního prezídia v Praze – podle detektivů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zřejmě Pospíška –, že se o bratra Pospíškovy družky zajímají cifršpioni z Finančního analytického útvaru Ministerstva financí (ÚOKFK).

Jen den po uveřejnění tohoto detailu z vyšetřování požádal Pospíšek o uvolnění ze služby. Jeho kancelář předtím prohledávali a následně i zapečetili vyšetřovatelé ÚOOZ. I když zatím nelze říci, zda se vyšetřování Pospíška nějak blíže dotkne, v bezpečnostní komunitě podle deníku zavládlo zděšení.

Pospíšek totiž šéfoval úřadu, u kterého se sbíhá velké množství dat. Jeho podřízení mají na starosti metodické vedení policistů, ale kromě toho si mohou vyžádat prakticky libovolný policejní spis, který se zpracovává na okresní či krajské úrovni.

Jach prý před Šlachtovými detektivy už vypovídal, i když jeho role v celé kauze je nejasná

Deník připomíná, že náznaky, že do korupční kauzy je vtažen i náměstek protikorupční policie Jach, zesílily po včerejších zprávách, že Jach požádal o přeložení k jinému útvaru. V minulosti sice vedl expozituru protikorupční policie, pod kterou spadala i Olomouc, ale zatím není zřejmé, jaká přesně měla být jeho role v olomoucké kauze. Podle informací LN již nicméně ve věci před Šlachtovými detektivy vypovídal.

Také Jach měl prý přístup k mnoha citlivým informacím. Jachovi museli podřízení detektivové podle interních směrnic útvaru hlásit každé zahájení úkonů trestního řízení. Díky tomu měl důkladný přehled o všech otevřených kauzách, do nichž se protikorupční detektivové v jeho gesci pustili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…