Policejní útvar chce speciální tajné vybavení za 9,5 milionu

02.12.2016 13:13

Policejní útvar zvláštních činností, který se zaměřuje například na sledování lidí, chce nakoupit speciální vybavení za 9,5 milionu korun. Dvě zakázky se uskuteční v nejnižším vyhrazeném stupni utajení, a tak k nim není možné získat podrobnosti. Vnitro bude o zakázkách v pondělí informovat vládu, píše ČTK.

Policejní útvar chce speciální tajné vybavení za 9,5 milionu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

První policejní zakázka za odhadovanou cenu přes 3,9 milionu korun se týká serverů a komponentů pro sledovací systém. Druhá za 5,6 milionu korun přenosu obrazu. „Při nerealizaci této veřejné zakázky by byla ohrožena akceschopnost policie. Útvary s celorepublikovou působností by nemohly vykonávat své zákonné povinnosti a požadavky orgánů činných v trestním řízení, které jsou nařízeny soudem,“ stojí v informačních podkladech pro vládu.

Zakázky mají výjimku ze zákona, se kterou souhlasil Národní bezpečnostní úřad. K dodání techniky, která není v běžném prodeji, budou vyzvány firmy s bezpečnostní prověrkou. Podpis smlouvy by se měl uskutečnit ještě v prosinci, uvádějí podklady pro vládu.

Útvar zvláštních činností spadá pod kriminální policii. Jeho detektivové dělají odposlechy, záznamy telekomunikačního provozu či sledují osoby. Jde o jediný policejní útvar, který může v Česku takové věci dělat.

 

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…