Policejní zásah v Paříži skončil. Bylo to krvavé

18.11.2015 12:06

Po zhruba sedmi hodinách skončila rozsáhlá razie na pařížském předměstí Saint-Denis, která byla namířena proti údajnému organizátorovi teroristických útoků Abdelhamidu Abaaoudovi. Oznámily to francouzské úřady. Při zátahu bylo sedm lidí zadrženo, hovoří se až o dvou mrtvých radikálech. Potvrzena je smrt sebevražedné atentátnice. Zda je Abaaoud mezi zadrženými, ale není jasné.

Policejní zásah v Paříži skončil. Bylo to krvavé
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Koncertní sál Bataclan se stal dějištěm útoku teroristů Islámského státu, při kterém zahynulo osm desítek lidí. Pařížané jsou z toho v šoku

Prokuratura potvrdila dřívější zprávy médií o smrti sebevražedné atentátnice. Odpálila se krátce po začátku policejního útoku na byt. Další tři lidi, kteří se zde ukrývali a jejichž identita zveřejněna zatím nebyla, bezpečnostní jednotky dopadly živé. Nedaleko bytu policie zadržela ještě dva další lidi. Média informují také asi o třech zraněných policistech, jejichž stav není vážný.

Mezi zadrženými je podle AFP majitel bytu, ve kterém se radikálové ukrývali. Zpravodajka této agentury uvedla, že ho policie zadržela v době, kdy jí poskytoval rozhovor. Řekl jí, že ubytování poskytnul dvěma lidem na žádost známé. Ta mu sdělila, že přijeli z Belgie.

Nejmenovaní policejní představitelé uváděli, že v bytě by se mohl ukrývat i Abaaoud, o kterém se dosud předpokládalo, že je v Sýrii. Abaaouda belgický soud v létě v nepřítomnosti odsoudil ke 20 letům vězení za verbování pro boje v řadách Islámského státu.

Předměstí francouzské metropole bylo podle novinářů zcela uzavřené, odkloněna byla veškerá hromadná doprava. V centru Saint-Denis dnes zůstanou zavřeny všechny školy.

Začalo to explozí

Obyvatelé předměstí v rozhovoru s novináři vypověděli o intenzivní střelbě a o výbuších. „Začalo to explozí. Pak byla druhá velká exploze. Pak dvě další. Poté se asi hodinu střílelo,“ řekl novinář Baptiste Marie. Místní obyvatel Amin Guizani hovořil o granátech. Agentura AP uvedla, že ulice obsadili plně ozbrojení policisté, u mnohých z nich byla prý patrná nervozita. „Je to vidět v jejich očích,“ řekl novinář Marie. Nyní je podle médií situace klidnější.

V Saint-Denis stojí i stadion Stade de France, na němž pravděpodobně chtěli teroristé v pátek způsobit krveprolití během přátelského fotbalového utkání mezi Francií a Německem. Až na stadion se jim nakonec proniknout nepodařilo, ale nedaleko něj se odpálili tři sebevražední atentátníci a zabili jednoho člověka.

Při pátečních teroristických útocích, k nimž se přihlásil Islámský stát (IS), přišlo o život také sedm atentátníků, po dalších dvou policie pátrá. Atentáty si vyžádaly 129 mrtvých a přes 350 zraněných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…