Policie: Ztohoven způsobili při vyvěšování trenek na Hradě škodu téměř 90 000 Kč

09.10.2015 8:31

Policie už předala případ vyvěšení obřích červených trenýrek nad Hradem státnímu zastupitelství. Uvedla to dnes na policejním webu mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Trojice podezřelých mužů ve věku 33 až 41 let se podle ní dopustila přečinů výtržnictví, krádeže a poškození cizí věci se škodou téměř 90 000 korun. Trenýrky vyvěsili členové umělecké skupiny Ztohoven jako kritiku prezidenta.

Policie: Ztohoven způsobili při vyvěšování trenek na Hradě škodu téměř 90 000 Kč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

Performeři vylezli v září na střechu Pražského hradu po lešení převlečeni za kominíky. Poté vyměnili prezidentskou standartu za trenýrky, představující podle nich „standartu muže, který se nestydí za nic“. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček už dříve uvedl, že škoda činí téměř 100 000 korun, protože byla poškozena střecha a stožár a také se ztratila standarta, která podle Ztohoven uletěla.

Policisté zadrželi perfomery až po činu. Snadno překonaná bezpečnostní opatření Hradu vyvolala kritiku, kvůli incidentu skončili ve funkci velitel Hradní stráže a šéf prezidentovy ochranky. Prezident Miloš Zeman nevyloučil tento týden, že ve funkci skončí i šéf hradního odboru bezpečnosti Jan Fulík. Na Hradě budou také instalovány bezpečnostní rámy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…