Policie bude pokračovat ve výslechu Pohůnka z kauzy Nagyová

21.10.2013 6:21

Zpravodajec vojenské tajné služby Jan Pohůnek bude dnes pokračovat ve výpovědi v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nagyové. Obviněný muž detektivům z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu odpovídal na otázky již 10. října, jeho výslech ale byl po 7,5 hodinách přerušen.

Policie bude pokračovat ve výslechu Pohůnka z kauzy Nagyová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová a Roman Jurečko

Při tomto výslechu stačil Pohůnek zodpovědět pouze dotazy policistů a státních zástupců, dnes jsou na řadě se svými otázkami advokáti ostatních stíhaných.

Někdejší šéfka Nečasova sekretariátu Nagyová, která se nedávno za bývalého předsedu vlády vdala, podle policistů loni v listopadu zosnovala a usměrňovala nezákonné sledování tehdejší Nečasovy manželky Radky. Představitelům Vojenského zpravodajství údajně opatřila její fotografii i adresu. Na sledování se prý bez vědomí ministra obrany domluvila s generály Ondrejem Páleníkem a Milanem Kovandou, na trestné činnosti se prý na její přání podílel i plukovník Pohůnek.

Podle Pohůnka, Páleníka i Kovandy ale nešlo o sledování, ale o obranu proti sledování, tudíž povolení ministra nebylo třeba. Zpravodajci prý měli za úkol zjistit, zda Nečasovu tehdejší manželku nesleduje někdo jiný. V té době totiž disponovali indiciemi, že Nečasově rodině hrozí určité nebezpečí.

Pohůnek je obviněn ze zneužití pravomoci. V případě prokázání viny mu hrozí až tři roky vězení nebo zákaz činnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…