Policie chce vyšetřovat sympatizanty Nočních vlků kvůli karanténě. Upozornil na ně lidovec Bartošek

08.05.2020 21:39

Čeští sympatizanti kontroverzního ruského motorkářského klubu Noční vlci nedodrželi vládní nařízení spojené s epidemií koronaviru. Při uctění památky sovětských vojáků padlých za druhé světové války na Olšanských hřbitovech v Praze nedodržovali odstupy a dovolený počet lidí, jak vyplývá z fotografií. Shromážděním se zabývá policie.

Policie chce vyšetřovat sympatizanty Nočních vlků kvůli karanténě. Upozornil na ně lidovec Bartošek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Členové motorkářského klubu Noční vlci přijeli uctít památku padlých ruských vojáků. Před Olšanskými hřbitovy se shromáždili jejich příznivci i odpůrci

Lidovecký poslanec Jan Bartošek poukázal na to, že podle vládních nařízení by se neměli lidé scházet ve větších než desetičlenných skupinkách, navíc musí dodržovat dvoumetrové rozestupy. To se ale zřejmě v rámci shromáždění nestalo. Policisté na jeho tweet reagovali, že situaci prověřují.

„Policisté na Olšanských hřbitovech dohlíželi pouze na příjezd a odjezd účastníků. Přímo pietnímu aktu jsme přítomni nebyli a nikdo nám dosud možné podezření na nedodržování nařízení vlády neoznámil. Na základě fotografií zveřejněných v médích situaci již prověřujeme,“ uvedla policie na svém twitterovém účtu.

Kvůli omezením spojeným s covid-19 se letos neuskutečnila cesta ruských členů klubu z Moskvy do Berlína. Na hřbitov tak dorazily jen desítky příznivců motorkářského klubu. Účastníci měli s sebou ruské a české vlajky.

„Sympatizanti se poté shromáždili u pomníku vojákům Rudé armády, kde položili květiny a věnce. Z reproduktorů hrály ruské písně. Následovaly proslovy účastníků, mluvil i poslanec Jaroslav Foldyna (dříve ČSSD, nyní za SPD). Mimo jiné kritizoval odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva. Uvedl ale také, že přijeli uctít nejen památku sovětských padlých vojáků, ale i těch francouzských, britských nebo jugoslávských,“ uvádí server iRozhlas.cz.

Noční vlci už několik let pořádají jízdy Evropou do Berlína u příležitosti výročí konce druhé světové války. Některé země jejich výpravy považují za bezpečnostní riziko. Vůdce spolku Alexandr Zaldostanov je evidován na sankční listině USA i EU za aktivní podporu ruské anexe Krymu.

Sympatizanti spolku s ohledem na vládní opatření omezení pohybu přes hranice proto letos uspořádali lokální jízdy bez Rusů. Foldyna už dříve řekl, že piety pořádají jednotlivé skupiny podle toho, odkud pocházejí. Jízdy podle něj kopírují postup osvobozování tehdejšího Československa v květnu 1945.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…