Policie jednala na zadání z Hradu, burcoval v rádiu Kalousek kvůli dění během návštěvy čínského prezidenta

12.04.2016 17:55

V dnešním pořadu Dvacet minut Radiožurnálu vystoupil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. S moderátorem Petrem Dudkem mluvili o návštěvě čínského prezidenta v Praze, o zákrocích policie a následcích pro českou politiku.

Policie jednala na zadání z Hradu, burcoval v rádiu Kalousek kvůli dění během návštěvy čínského prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Původně bylo shromáždění svoláno na Hradčanské náměstí, ale policie měla rozkaz na něj účastníky nevpustit. Někteří se s tím smířit nechtěli

„Zkusme ty věci od sebe oddělit, jedna věc je státní návštěva, jiná věc je také, jestli při tom musíme být vůči diktátorovi servilní a nedat mu najevo, že je ve svobodné zemi,“ řekl Kalousek s tím, že problém je s přístupem bezpečnostních složek vůči českým občanům.

„Teď nemluvím o lidských právech v Číně,“ připomněl Kalousek s tím, že policie mnohdy postupovala protiprávně a omezovala občanská práva občanů a šikanuje je, tudíž se nesmí vymlouvat na „horlivost“, jelikož překročila svoje pravomoci.

„Pod palbou naší kritiky není policie,“ podotkl Kalousek a dodal, že problém je s politiky, nikoli policisty samotnými. „Fakt je, že celou řadu těch akcí řídili policisté z ochranky prezidenta republiky,“ uvedl a zmínil, že na Hradčanské náměstí se mohlo pouze na propustku od hradního kancléře Mynáře.

„Neexistuje žádné věrohodné bezpečnostní riziko, kvůli kterému by mělo být zavřeno Hradčanské náměstí,“ řekl s tím, že demonstrace byla povolená a čínský prezident tam ani nebyl. Zdůraznil také, že policie nesmí legitimovat občany, kteří nosili tibetské vlajky, protože se nedopustili žádných přestupků.

„Kromě toho, že si hrajeme s právy českých občanů, dokonce s ústavními právy,“ začal Kalousek s tím, že si zároveň hrajeme i s věrohodností vlastní politiky.

Je přitom přesvědčen, že policie jednala tak, jak jednala na zadání z Hradu. A chce po ministrovi vnitra Chovancovi, aby vysvětlil, jaké bezpečnostní riziko zabránilo demonstrantům vstoupit na Hradčanské náměstí.

Vláda podle Kalouska tím, že se vyhýbá diskusi o problémech, jež provázely návštěvu čínského prezidenta v Praze, dokazuje svoji vinu.

„Já vůbec nejsem proti tomu, aby se jednalo s autoritativními režimy,“ spustil Kalousek a dodal, že je to „standardní politika“. Problém podle něj spočívá v tom, že není nutné být servilní a je třeba stát si za svým, což by Číňané, kteří jsou podle Kalouska pragmatičtí, pochopili. Vadí mu to, že byla během návštěvy Si Ťin-pchinga v Praze potlačena práva českých občanů.

„Nesmíme zapomenout ani na tu hanebnou smlouvu, kterou podepsali zastupitelé hlavního města Prahy,“ okomentoval Kalousek sesterskou dohodu mezi Pekingem a Prahou a uvedl, že se mu nelíbí, jak se Praha hrbí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…