Policie kupovala vrtulník. Rozšoupla se prý o skoro sedmdesát milionů

18.07.2015 8:54

Podivným nákupem nového vrtulníku pro Policii ČR se zabývá dnešní vydání Lidových novin. Jak tisk informuje, i přestože dorazila jediná nabídka, jež překročila o 68 milionů předpokládanou cenu, policie si nový vrtulník Bell zakoupila.

Policie kupovala vrtulník. Rozšoupla se prý o skoro sedmdesát milionů
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Policejní helikoptéra

„Bell 412 EPI je jedním z nejspolehlivějších, nejrobustnějších a nejuniverzálnějších vrtulníků na trhu. Díky kombinaci nejmodernější technologie a příznivých celkových nákladů byl jasnou volbou pro naše pátrací a záchranné mise,“ hájil obchod za 358 milionů korun ředitel Letecké služby Policie České republiky Tomáš Hytych.

Nákup schválila i sedmičlenná hodnoticí komise, která nepovažovala překročení finální hodnoty zakázky o 68 milionů korun za negativní faktor. „V průběhu času došlo k výraznému posunu měnového kurzu, který měl za následek navýšení ceny. Navýšení bylo financováno z úspor z již vysoutěžených zakázek v rámci projektu,“ uvedl pro Lidové noviny mluvčí Policejního prezidia David Schön s tím, že pořízení vrtulníku bylo z 85 procent zasponzorováno evropskými dotacemi.

Zajímavostí na celém tendru je také fakt, že Bell Helicopter svou nabídku podal 5. ledna 2015, což je termín pro původní a následně zrušenou soutěž. Novou nabídku pak Bell doručil až krátce před termínem opakovaného řízení, tj. 5. března 2015. Do obou výběrových řízení, původního zrušeného i tohoto nového, se přihlásila pouze tato texaská společnost.

Firma, která do Česka vrtulník dodává, se nyní chce pokusit uspět i u Ministerstva obrany. Ráda by mu prodala dvanáct víceúčelových strojů UH-1Y. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…