Policie na Úřadu vlády postupovala správně. A tečka, utnul debaty policejní prezident

18.08.2013 8:05

Policejní prezident Martin Červíček poskytl serveru Týden.cz rozhovor. Mluví v něm i o mediálním tlaku kvůli vyšetřování kauzy tří exposlanců a bývalé šéfky kabinetu Petra Nečase Jany Nagyové. „Vše proběhlo při dodržení zákonnosti," rezolutně říká v rozhovoru.

Policie na Úřadu vlády postupovala správně. A tečka, utnul debaty policejní prezident
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Martin Červíček byl hostem Otázek Václava Moravce

Server Týden.cz hned v úvodu rozhovoru připomněl výhrady k zásahu policie v kauze tří bývalých poslanců ODS a pravé ruky Petra Nečase Jany Nagyové. Petr Nečas hovoří v souvislosti s aktuální kauzou o české prokurátorské republice, exprezident Václav Klaus tvrdí, že se ocitáme na křižovatce, mnozí politici prý apelují, že musíme bránit demokracii a kritizují údajnou policejní zvůli.

Martin Červíček si však stojí na svém a podobné výroky odvrací. „Jsem přesvědčen, že všechno proběhlo při dodržení zákonnosti a veškeré úkony, které byly prováděny, byly zákonně odůvodněny. A co se týče reakcí, myslím si, že vyšetřování podobných případů je vždycky podrobováno hodnocení zúčastněných, popřípadě různých představitelů.“

Spekulace, zda zásah na Úřadu vlády nebyl zbytečně spektakulární, rovněž nepřipouští. Červíček Týdnu.cz řekl: „Já si myslím, že policie postupovala při realizaci v počátku tohoto případu správně. A tečka.“

V otázce se server Týden.cz vrátil k onomu dni zatýkání. Podle některých informací prý ten den byl policejní ředitel Červíček pozván na Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.  Tam mu byl údajně odebrán mobilní telefon a také byl zavřen v kanceláři, kterou nakonec prý vzteky rozbil. Co k tomu říká sám Červíček?  „Připadá mi skoro nesmyslné se k podobné otázce vyjadřovat. V době vrcholící přípravy realizace jsem byl na ÚOOZ asi dvě hodiny společně i se státními zástupci, následně jsem se vrátil na policejní prezidium. Jednal jsem mimo jiné s ministrem vnitra a nakonec jsem byl přítomen od prvního okamžiku na Úřadu vlády," uvedl ke kauze.

Zkušení policisté odcházeli vždycky

Martin Červíček se pro Týden.cz vyjádřil i k odchodu zkušených policistů z řad policie. Ti by v ideálním případě měli předat nepřenosné zkušenosti nováčkům. „Podívejte se, já jsem policista třiadvacet let a vždycky, v každém období, odcházela zkušená generace. Mě to vůbec netěší, ale to je prostě standardní proces v takové firmě, jakou je Policie České republiky," vysvětlil policejní prezident.

Martin Červíček, je také přesvědčen, že nedochází neobjektivní prací policistů častěji ke kriminalizaci nevinných občanů. „Ne, já toto chci skoro vyloučit. Máme tady nějakou vnitřní kontrolu, navíc činnost policie kontroluje Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ uvedl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…