Policie na konci měsíce zahájí výslechy svědků v kauze Opencard

22.08.2013 11:52

Policisté ukončili několik týdnů trvající výslechy pražských radních obviněných v kauze Opencard. Na konci měsíce začnou výslechy svědků. Potrvají od 28. srpna do 11. září. ČTK to dnes řekl zdroj obeznámený s průběhem vyšetřování. Poté, co se obvinění radní seznámí se spisem, může policie podat návrh na obžalobu. Podle některých informací by mohla obžaloba padnout v řádu týdnů.

Policie na konci měsíce zahájí výslechy svědků v kauze Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening s názvem Používání Opencard je trestné. Přijďte se udat! Reakce na obvinění současné rady Prahy, nikoli té minulé s Pavlem Bémem

Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) už dříve oznámil, že v případě obžaloby odstoupí z funkce. Spolu s ním by mohla skončit i polovina pražské rady.

Policie podezírá deset současných a bývalých radních z TOP 09 a ODS z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele.

Nebylo možné jednak jinak

Radní pochybení odmítají. Tvrdí, že v dané situaci nemohli postupovat jinak. Nedávno proto radní za TOP 09 včetně primátora společně podali ústavní stížnost, v níž žádají o zrušení trestního stíhání v kauze Opencard.

Pražská karta Opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé by na ni také měli získat různé slevy. Projekt, který vznikl v době, kdy Prahu vedl Pavel Bém (ODS), vyvolal řadu podezření. Především kvůli pochybnému způsobu přidělování zakázek. V počátcích projektu totiž Praha uzavřela několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Kritizovaný projekt stál už asi 1,25 miliardy korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…