Policie navrhla obžalobu za krácení daní se škodou 785 mil. Kč

01.06.2015 11:53

Protikorupční policie navrhla obžalovat deset lidí z krácení daní, z praní špinavých peněz a z poškozování věřitele při dovozu pohonných hmot z Rakouska. Údajně způsobili České republice škodu nejméně 785 milionů korun. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí policejního útvaru Jaroslav Ibehej. V případě prokázání viny hrozí obviněným až desetileté vězení.

Policie navrhla obžalobu za krácení daní se škodou 785 mil. Kč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Skupina podle Ibeheje v letech 2009 a 2010 nakupovala pohonné hmoty od zahraničních společností, dovážela je z Rakouska a následně je předprodávala v účelově založeném řetězci firem. Celkem prý dovezla na území České republiky 167 milionů litrů pohonných hmot. Daňovou povinnost vzniklou v důsledku obchodování skupina údajně buď vůbec nepřiznala, nebo úmyslně uváděla do daňových přiznání fiktivní údaje, které povinnost snižovaly.

"Další skupina obviněných pak měla prostřednictvím firem účelově založených na Kypru, Slovensku, v Holandsku, Rakousku a Španělsku za pomoci fiktivních operací legalizovat zisky z této trestné činnosti," popsal mluvčí.

Policie u obviněných zajistila majetek a peníze v celkové výši 14 milionů korun a 123.000 eur (3,4 milionu korun).

Kauzu dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. Spis prý obsahuje přes 6500 stran, dalších 17.000 stran pak tvoří jeho přílohy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…