Policie navrhla obžalovat Babiše. Co na to Hamáček? Nahlédněte

17.04.2019 14:54

Vládní ČSSD musí podle předsedy Jana Hamáčka vyčkat, jak se ke kauze Čapí hnízdo postaví státní zástupce. Napsal to ČTK. Stejnými slovy záležitost předtím okomentoval první místopředseda strany Roman Onderka.

Policie navrhla obžalovat Babiše. Co na to Hamáček? Nahlédněte
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček po zvolení předsedou ČSSD

Policie dnes navrhla obžalovat Andreje Babiše (ANO) a ostatní obviněné v kauze kolem dotace na stavbu Farmy Čapí hnízdo. Návrh nyní posoudí žalobce. Podle Babiše aktuální krok policie potvrzuje, že Čapí hnízdo je politická kauza. Dodal, že nevidí důvod, aby o záležitosti jednala koalice.

„Kauza Čapí hnízdo samozřejmě od začátku zatěžuje tuto vládu, protože se týká přímo premiéra. Členové ČSSD si ale v referendu odhlasovali, že s hnutím ANO vstoupíme do vlády a budeme v ní prosazovat náš program. To se nám zatím daří,“ napsal ČTK Onderka, který patřil mezi odpůrce vstupu do vlády.

„Že se kauza pana premiéra bude vyvíjet jsme věděli, a počítáme i s tím, že to může být negativním směrem. V tuto chvíli ale musíme počkat, jak se k celé věci postaví státní zástupce. Do té doby nebudu předjímat, co bude dál,“ dodal Hamáček.

V koaliční smlouvě se obě strany dohodly, že „v případě prvoinstančního odsouzení jakéhokoliv člena vlády, pokud ten v přiměřeném čase od vynesení rozsudku neodstoupí, pozbývá tato koaliční smlouva platnosti“.

„Policie navrhla obžalovat premiéra této země, hrozí mu deset let vězení. To je stav ČR v roce 2019 a snad také definitivní odpověď na otázky, proč Piráti odmítli jít s ANO do vlády. Pan premiér podniká aktivní kroky, které ukazují, že je v politice za účelem osobního zisku,“ uvedl na twitteru předseda Pirátů Ivan Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Pan premiér vykostil a zařízl veškerou protikorupční legislativu, zpolitizoval státní správu a odmítá zrušit nesmyslné povinné přimíchávání biopaliv první generace, z nějž těží opět on osobně. Jeho střet zájmů řeší Evropská komise. Čapí hnízdo je jen třešnička na dortu,“ doplnil Bartoš.

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila je to, že policie navrhla Babiše obžalovat, dobrou zprávou právě pro premiéra. „Čím dřív bude kauza u nezávislého soudu, tím dřív bude mít možnost očistit své jméno a zbavit svou zemi ostudy,“ napsal na twitteru.

Policie řeší údajný podvod s padesátimilionovou dotací EU na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo déle než tři roky. Babiš, který je od října 2017 obviněn z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Hrozí mu až deset let vězení.

Stíhání čelí kromě Babiše jeho švagr Martin Herodes, premiérova žena Monika a dcera Adriana Bobeková. Obviněni jsou také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. Stíhání premiérova syna Andreje vyloučila policie k vlastnímu řízení. Informovala o tom koncem března, kdy bylo skončeno vyšetřování.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…