Policie nebude stíhat bývalého předsedu ODS Pardubice Janků

13.04.2015 15:44

Policie ukončila prověřování trestního oznámení na dnes již bývalého předsedu oblastního sdružení ODS Pardubice Jiří Janků. Anonymní oznamovatel jej vinil ze zcizení peněz sdružení, obelhání dárců a z vlastního obohacení při kampani před sněmovními volbami v roce 2013. Další prostředky údajně získal z neférových výběrových řízení pro město Pardubice, Pardubický kraj a jejich organizace. Čelil podezření, že se neoprávněně obohatil zhruba o čtvrt milionu korun. Policie případ skončila bez zahájení trestního stíhání, řekla dnes ČTK mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Policie nebude stíhat bývalého předsedu ODS Pardubice Janků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozy policie ČR

"Nebyly shledány žádné trestné činy nebo protiprávní jednání a věc byla založena," uvedla Maturová. 
   
Janků v roce 2013 při volbách podporoval Simeona Karamazova, který se nakonec do sněmovny jako jediný z regionu dostal, na rozdíl od tří politiků na vyšších místech kandidátky. Peníze sponzorů šly na účet Nadačního fondu Pardubicko podle Vás, který v roce 2013 podporoval Karamazovovu kandidaturu, nikoli na účet ODS. Janků to odůvodnil tím, že vedl na podporu Karamazova vlastní kampaň. ODS ale jakékoli finanční problémy nezjistila. 
   
Podle svého dřívějšího vyjádření Janků za trestním oznámením spatřuje některé bývalé členy pardubické ODS, kteří jej v minulosti dlouhodobě kritizovali. Kvůli oznámení nedávno ukončil své politické aktivity. Pozastavil členství ve straně a rezignoval na všechny vnitrostranické funkce a mandát zastupitele Pardubic. Jako důvod uvedl, že mu kvůli osočení přibylo tolik starostí, že se již nemohl věnovat jiným aktivitám než je rodina a podnikání, navíc to poškodilo jeho společnost a pracovní i soukromé vztahy. 
   
"Jsem rád, že se potvrdilo, co jsem celou dobu říkal, když mne kvůli těmto věcem někteří lidé neustále vyzývali k odstoupení z předsednictví oblastního sdružení," řekl dnes ČTK Janků. Ten sám podal trestní oznámení pro křivé obvinění na neznámého pachatele, policie dosud věc neuzavřela. "Doufám, že se ukáže, že není možné, aby na sebe lidé podávali trestní oznámení jako sport a aby za to nesli zodpovědnost," řekl. Dodal, že svůj pošramocený obraz u veřejnosti se bude jen obtížně napravovat. Pozastavené členství chce mít v ODS do doby, než se vyjasní, kdo na něj anonymní oznámení podal. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…