Policie nedávné demonstrace zvládla, zastal se Chovanec svých lidí

21.02.2016 6:10

Policie, která čelila kritice za svůj postup při nedávných demonstracích proti islámu i na podporu uprchlíků, při akcích situaci zvládla. Objevily se jen „drobné excesy“. Novinářům to dnes v Praze řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Výsledky vyhodnocení policejního postupu chce zveřejnit v pondělí na tiskové konferenci. Akce maskovaných výtržníků, proti nimž policisté nezakročili, byla podle Chovance nejspíš „cílenou provokací“.

Policie nedávné demonstrace zvládla, zastal se Chovanec svých lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Zvolen byl až napodruhé

„Výsledky pro policii nejsou negativní. Jsou tam některé drobné excesy, které popíšeme. Nakonec lze říct, že policie to zvládla,“ uvedl Chovanec. Informovala o tom ČTK.

Demonstrace odpůrců islámu i zastánců uprchlíků byly v Praze první únorovou sobotu. Policie čelila mimo jiné kritice za to, že nezasáhla proti maskovaným výtržníkům, kteří napadali v centru metropole průvod levicových aktivistů. Na sociálních sítích i jinde se pak objevilo podezření, že mezi muži se zakrytými tvářemi byli samotní policisté nebo že policista výtržnickou skupinu řídil.  „Budeme schopni pravděpodobně doložit, že jde o cílenou provokaci, ne ze strany policie, ale někoho úplně jiného,“ uvedl Chovanec.

Kritikou policie po demonstracích nešetřil ani ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Poukazoval mimo jiné na to, že na shromážděních podle zákona nikdo nesmí mít maskovaný obličej a nesmí mít zbraň. Po demonstracích uvedl, že policie selhala, když proti maskovaným výtržníkům nezasáhla. Dodal, že by se měla vyvodit odpovědnost velitelů zásahu.

Podle ministra vnitra se zatím nepodařilo najít policistu, na jehož postup si stěžovali pracovníci Českého rozhlasu

Chovanec podrobnosti k prověřování nechtěl dnes uvést. Výsledky, s nimiž se seznámí i členové vlády a parlament, zveřejní v pondělí dopoledne. Tiskové konference se má zúčastnit i Pelikán.

Podle ministra vnitra se zatím nepodařilo najít policistu, na jehož postup si stěžovali pracovníci Českého rozhlasu. Podle nich jim příslušník odmítl pomoci, když demonstranti napadali jejich přenosový vůz. „Bohužel se nepovedlo ztotožnit osobu u vozu Českého rozhlasu... Udělali jsme maximum pro to, abychom toho policistu, který se měl takto chovat, našli. Uvidíme, jestli se to povede ještě do pondělka,“ dodal Chovanec.

Za příslušníky, kteří dohlíželi na shromáždění a průvody, se krátce po akcích postavilo policejní prezidium. Podle něj policisté dokázali udržet veřejný pořádek i přes složitou situaci a střety demonstrantů s různými názory a postupovali profesionálně.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…