Policie nezjistila, že by města při čerpání dotací porušila zákon

09.08.2013 12:50

Policie odložila prověřování Rychvaldu a Orlové na Karvinsku, Oder na Novojičínsku a Opavy pro podezření z porušení zákona při čerpání dotací. Nezjistila, že by byl spáchán nějaký trestný čin. Prověřování ještě pokračuje v případech Frýdku-Místku a Českého Těšína na Karvinsku. ČTK to dnes řekl ostravský státní zástupce Dušan Táborský.

Policie nezjistila, že by města při čerpání dotací porušila zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Odhalení neoprávněného proplácení peněz z evropských dotací v regionálních operačních programech Jihozápad a Moravskoslezsko oznámil před rokem Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Od roku 2007 podle něj šlo o neoprávněné proplácení 187,7 milionu korun, porušování zákona o veřejných zakázkách mělo být způsobeno hlavně nedostatečnou kontrolou projektů. Táborský ale řekl, že v mnoha případech se jednalo jen o administrativní pochybení.

Důkladné prověřování

Podstatně nižší byla podle něj i částka, jíž se nakonec podezření týkalo. "Nějaké přímé obohacení tam není. Vyšší částka vycházela z celkových dotací, ale v rámci těch dotací ty práce byly skutečně provedeny," řekl Táborský. V některých případech byly provedeny stavební práce v jiném rozsahu, než bylo v projektu. Podle Táborského ale v podstatě šlo o kompenzace, když se zjistilo, že něco nelze udělat tak, jak to je v projektu. Projektové dokumentace přitom čítají stovky položek.

"Rozkopali třeba starý barák a zjistili, že to musí řešit jinak, než je na papíře. Rozkrádání tam nebylo. Bylo tam třeba administrativní pochybení. Pracovnice městského úřadu, které měly nahlásit, že se to změnilo, to neudělaly," řekl státní zástupce.

Prověřování bylo podle něj velice důsledné. Policie vyslechla pracovníky městských úřadů, Regionální rady Moravskoslezsko i dodavatelských, případně subdodavatelských firem. V případech Frýdku-Místku a Českého Těšína, které jsou nejrozsáhlejší, ještě prověřování pokračuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…