Policie nikomu nenařizovala, aby sundával tibetské vlajky, říká mluvčí

30.03.2016 13:15

Policie odmítla, že by cíleně nařizovala sundávání tibetských vlajek z oken budov v blízkosti pražského hotelu Hilton, kde bydlel čínský prezident při návštěvě Česka. V rámci bezpečnostních opatření policisté pouze odstraňovali z oken vlajky různých států nebo noviny, za kterými byl patrný pohyb lidí, uvedla na webu pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová. Informaci o policií vynuceném odstranění tibetské vlajky zveřejnil jeden z uživatelů facebooku.

Policie nikomu nenařizovala, aby sundával tibetské vlajky, říká mluvčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění na podporu demokracie a lidských práv v ČR, Číně, Tibetu a na Taiwanu u příležitosti návštěvy čínského prezidenta

Napsal, že lidé s páskou policie na rukávech přišli do jeho kanceláře asi půl hodiny poté, co na její okno směřující k Hiltonu jeho kolega vylepil tibetskou vlajku. Odstranění vlajky odůvodnili tím, že odstřelovači nevidí, co nebo kdo se za vlajkou skrývá. Napůl shora stažená žaluzie policii nevadila, napsal. "Podle nich si můžeme vyvěsit vlajku českou, popřípadě čínskou," tvrdí.

Zoulová uvedla, že na vyhodnocení rizikovosti nemá typ předmětu zakrývajícího okno vliv. "V okolí hotelu Hilton jsme během trvání bezpečnostního opatření dosud odstraňovali z oken předměty, za kterými byl patrný pohyb osob, téměř v deseti případech. Šlo přitom nejen o vlajky různých států, ale i o další předměty, jako jsou noviny apod.," oznámila.

Vyvěšování vlajek Tibetu, který Čína obsadila na začátku 50. let minulého století a kde v roce 1959 potlačila povstání za obnovení nezávislosti, doprovází nynější návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga opakovaně. Dvě tibetské vlajky z oken Sněmovny vyvěsila opoziční TOP 09, na své budovy je umístily radnice Prahy 6 a Prahy 7. S tibetskými vlajkami demonstrují účastníci protestů proti návštěvě čínského prezidenta v Česku a upozorňujících na porušování lidských práv v Číně. V pondělí policisté zadrželi 12 lidí při pokusu vyměnit čínské vlajky na sloupech veřejného osvětlení za tibetské.

reklama

autor: spa

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…