Policie o víkendu chytila rekordní počet migrantů

24.08.2015 11:04

Policie v Česku o víkendu zajistila 235 běženců a za celý minulý týden jich bylo 372. Denní průměr odhalených běženců se tak zvýšil na 53, před týdnem to bylo 44. ČTK o tom dnes informovala mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Policie od poloviny června zpřísnila kontroly zaměřené na migraci. Od té doby se počet zadržených běženců vyšplhal na 1870.

Policie o víkendu chytila rekordní počet migrantů
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Na začátku zvýšených kontrol policisté většinou odhalovali menší skupiny běženců. V současnosti zadržují mnohem větší skupiny, v kterých bývá i několik desítek lidí. Podle Rendlové se tento trend potvrdil i v minulém týdnu. „V celkovém počtu zajištěných cizinců opět dominovaly početné skupiny osob, kdy největší z nich byla zjištěna v noci ze soboty na neděli v mezinárodním vlaku Metropol na Břeclavsku,“ uvedla Rendlová.

Tato skupina běženců čítala 66 osob. V minulém týdnu bylo odhaleno také 48 lidí, které převážela dodávka po dálnici D5. Při cestě rychlíkem Metropol bylo zajištěno také 50 běženců na pražském hlavním nádraží. Tento mezinárodní vlak jezdí na trase mezi Budapeští, Bratislavou, Prahou a Berlínem.

Dříve policisté zaznamenávali hlavně muže, nyní i ženy a děti

V těchto velkých skupinách podle Rendlové cestovalo 41 žen a 55 dětí, což je další změna, kterou policisté v poslední době zaznamenali. Na začátku zvýšených kontrol totiž přes české území nelegálně cestovali hlavně muži, dnes je ve velkých skupinách zvýšený počet žen i dětí.

Policie minulý týden také zahájila trestní řízení s pěti údajnými převaděči, kteří jsou podezřelí z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. „V případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do dvanácti let,“ doplnila Rendlová.

Za první pololetí letošního roku bylo v Česku odhaleno celkem 3018 migrantů, což bylo téměř o polovinu více než loni. S přílivem běženců, zejména z oblastí zasažených boji, se v poslední době potýká celá Evropa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…