Policie chce obvinit Rathovu bývalou spolupracovnici

15.07.2014 19:40

Ředitelku muzea v Jílovém u Prahy a někdejší spolupracovnici exhejtmana Davida Ratha Šárku Alexu z ČSSD v úterý pražští policisté uznali vinnou v případu Středočeské turistické a informační služby. Alexa totiž byla její šéfkou a podle závěrů vyšetřování je odpovědná za neúspěšný projekt Osobnosti Středočeského kraje. Informoval o tom Český rozhlas.

Policie chce obvinit Rathovu bývalou spolupracovnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Vyšetřovatelé bývalou šéfku Středočeské turistické a informační služby obvinili už letos v březnu v souvislosti s kauzou kolem neúspěšného osvětového projektu Osobnosti Středočeského kraje. Kraj si kvůli němu nechal vytisknout několik tisíc brožur o významných představitelích středních Čech. Jelikož ale nebyly dodrženy tiskové náležitosti, brožury nemohly být veřejnosti rozdávány a většina z nich tak skončila bez využití ve skladu.

Pražští policisté podle informací Českého rozhlasu několikaměsíční vyšetřování kauzy ukončili a navrhli státnímu zastupitelství obžalovat bývalou šéfku Středočeské turistické a informační služby Šárku Alexu. „Konkrétně se jedná o trestné činy porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku,“ vysvětlil obvinění Českému rozhlasu pražský policejní mluvčí Jan Daněk. Škoda by podle něho měla dosahovat téměř osmi miliónů korun.

Šárka Alexa se k závěrům vyšetřování nechce nijak oficiálně vyjadřovat. Podle informací Českého rozhlasu ale uvedla, že necítí, že by udělala nějakou chybu, protože jako zaměstnanec jen plnila pokyny svých nadřízených. 

Aby vedoucí úředníci měli větší odpovědnost a nebáli se rozhodovat, prosadil ve Středočeském kraji údajně Robert Georgiev, člen představenstva STIS a zástupce bývalého ředitele krajského úřadu Zdeňka Štětiny. Podle jeho názoru prý existuje totiž jasná hranice mezi tím, co je odpovědnost politiků a co úředníků. Krajská opozice za přehazování odpovědnosti na úředníky vedení kraje zkritizovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…