Policie obvinila dva bývalé úředníky ministerstva spravedlnosti. Měli pomáhat zlodějům

16.03.2012 12:20

Policie v minulých dnech obvinila dva bývalé zaměstnance ministerstva spravedlnosti v souvislosti s přerušením výkonu trestu zlodějů 74 milionů korun Josefa Blažka a Rudolfa Tesárka. Kriminalisté viní dva muže z nadržování, řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Policie obvinila dva bývalé úředníky ministerstva spravedlnosti. Měli pomáhat zlodějům
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Údajně v květnu 2010 úmyslně manipulovali řízení o podnětech k podání stížností pro porušení zákona, aby Tesárkovi s Blažkem umožnili dostat se na svobodu. Na základě toho pak zlodějům trest přerušila tehdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Tesárek s Blažkem poté uprchli za hranice.

Několik měsíců na útěku

Muži byli v roce 2009 odsouzeni k desetiletým trestům vězení za krádež 74 milionů korun z auta bezpečnostní agentury u Hořic na Jičínsku v lednu 2008. O podání stížnosti pro porušení zákona v jejich prospěch a přerušení výkonu jejich trestu Kovářová rozhodla v červnu 2010.

Její nástupce Jiří Pospíšil (ODS) vzal sice v srpnu 2010 stížnost zpět, muži se ale do vězení nevrátili. Jejich útěk do zahraničí trval několik měsíců. Loni v květnu byli zadrženi v Thajsku, odkud je pak přivezla česká policie. Okolnostmi rozhodnutí o přerušení výkonu trestu Tesárka s Blažkem se Útvar odhalování korupce a finanční kriminality začal zabývat loni v létě, nyní přišla obvinění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…