Policie obvinila pět lidí kvůli úvěru z ČEB na obchodní projekt v Číně

04.08.2014 15:28

Protikorupční policie obvinila pět lidí v souvislosti se schválením úvěru od České exportní banky na obchodní projekt v Číně. Pětice čelí stíhání pro trestné činy porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Česku údajně způsobila škodu ve výši 221 milionů korun. Na svém webu to uvedlo Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Policie obvinila pět lidí kvůli úvěru z ČEB na obchodní projekt v Číně
Foto: archiv Milana ChovanceČEB
Popisek: Česká exportní banka

„Trestných činů se měli dopustit v souvislosti se schválením úvěru od České exportní banky ve výši 12 milionů amerických dolarů v rámci podpořeného financování na obchodní projekt v Číně," napsal bez dalších podrobností státní zástupce Zdeněk Matula.

Žalobce trestné činy kvalifikoval podle starého trestního zákona, což znamená, že jejich spáchání spadá před 1. leden 2010. Obviněným hrozí dva až osm let vězení.

Do exportní banky chodí policie od začátku letošního roku

V květnu informovalo vrchní státní zastupitelství o jiném obvinění souvisejícím s úvěrem od České exportní banky. Kauza se týká stavby luxusních apartmánů v Tunisku. Dva lidé jsou stíháni pro úvěrový podvod, kterého se měli dopustit právě vylákáním půjčky ve výši 308 milionů korun od banky. Třetí člověk byl obviněn z porušování povinnosti při správě cizího majetku a z porušování závazných pravidel hospodářského styku, protože údajně při poskytnutí úvěru nepostupovali obezřetně. Média tehdy uvedla, že policie prověřuje i další projekty financované exportní bankou.

Protikorupční policie v polovině ledna zasahovala v pražském sídle státních společností Česká exportní banka (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), které pomáhají českým firmám s exportem. Podle mluvčí EGAP Hany Hikelové si policisté vyžádali materiály k více než patnácti obchodním případům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…