Policie podala rozklad proti pokutě za zveřejnění videa Nagyové

15.05.2014 10:55

Policejní prezidium podalo rozklad proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů, kterým ochránci dat potrestali pokutou ve výši 60.000 korun zveřejnění videa ze zadržení Jany Nagyové (Nečasové). Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí prezidia Jana Macalíková. Videozáznam poskytl České televizi šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

Policie podala rozklad proti pokutě za zveřejnění videa Nagyové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

„Trváme na tom, že zveřejněním záznamů ze zatýkání paní Nagyové jsme neprozradili osobní údaje," vysvětlila mluvčí. Rozklad bude posuzovat šéf ÚOOÚ Igor Němec. Pokud opravnému prostředku nevyhoví, může se prezidium obrátit ještě na správní soud.

Záznam ze zatýkání někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS) a jeho současné manželky Nagyové přehrála Česká televize loni v prosinci v pořadu Otázky Václava Moravce. Šlachta už dříve uvedl, že poskytnutím videa podle svého názoru neporušil zákon. Chtěl prý veřejnosti dokázat, že při zatýkání Nagyové nedošlo k žádným excesům.

Policisté nemohou ke své ochraně využít informace, které získali při výkonu veřejné moci

Ochránci dat však v dubnu dospěli k závěru, že policie jako správce osobních údajů měla přijmout opatření k tomu, aby Šlachta záznam ze zatýkání televizi nepředal. Policisté podle úřadu nemohou zveřejnění videa zdůvodňovat veřejným zájmem.

„Policie České republiky, její útvary i jednotliví příslušníci musí snést vyšší míru kritiky, než je obvyklé, případně se bránit nepravdivým tvrzením standardními prostředky (například občanskoprávní žalobou), nemohou však k ochraně své pověsti využít informace, které získali při výkonu veřejné moci," uvedl ÚOOÚ ve svém prvoinstančním rozhodnutí.

Kvůli zveřejnění videozáznamu podal Nečas na Šlachtu trestní oznámení. Generální inspekce bezpečnostních sborů však dospěla k závěru, že v tomto ohledu se žádný trestný čin nestal.

Nagyová čelí společně s manželem obvinění v kauze takzvaných trafik pro trojici exposlanců ODS. Žalobci ji dále viní ze zneužití Vojenského zpravodajství a z vyzrazování utajovaných zpráv Bezpečnostní informační služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…