Policie posílí o 1000 lidí, zaměří se na rizikové regiony

19.11.2013 18:21

Ministerstvo vnitra chce příští rok navýšit počet policistů o 1000, bylo by jich 40.000. Většina by měla působit v regionech, kde hrozí extremismus, jako jsou sociálně vyloučené lokality a oblasti s vysokou nezaměstnaností. Navýšení stavu policie bude stát 800 milionů korun, řekl dnes novinářům ministr vnitra v demisi Martin Pecina.

Policie posílí o 1000 lidí, zaměří se na rizikové regiony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Martin Pecina

Posílit by se měl zejména počet tzv. okrskářů, kteří budou vyškolení pro práci v sociálně vyloučených lokalitách. Silnější by také měly být pěší hlídky, které mají v těchto regionech působit preventivně a také díky znalosti terénu rychle reagovat.

Podle Peciny je situace v oblasti extremismu jiná než například před čtyřmi roky. Tehdy byli neonacisté silnější, nyní je prý jejich jádro oslabené. Do protestů s rasovým podtextem se ale začali přidávat běžní občané, což je způsobeno horší společenskou situací v některých regionech.

Policejní prezident Martin Červíček novinářům řekl, že se jeho lidé budou příští rok věnovat nejen násilí a extremismu, ale zaměří se i na drobnou trestnou činnost. Policie podle něj posílí hlavně na základních útvarech. "Zhruba tisíc míst dáme zejména do rizikových regionů, jako je Moravskoslezský kraj, Ústecký kraj, ale i do velkých aglomerací typu Praha, střední Čechy, jižní Morava a podobně," dodal šéf policie.

Policisté prý také zaznamenali při některých bezpečnostních opatřeních tzv. zážitkové násilí, což je potřeba některých lidí porvat se s policií. "Budeme se muset tomuto fenoménu v příštím období věnovat," uvedl Červíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…