Policie propustila kriminalistu Šmída za spolupráci s Piráty

17.01.2020 16:44

Policejní Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) propustila ze služby policistu za to, že vykonával činnost ve prospěch politické strany. ČTK o tom dnes informoval mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. Kriminalista Jan Šmíd podle dřívějších informací pomáhal opozičním Pirátům s legislativou.

Policie propustila kriminalistu Šmída za spolupráci s Piráty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie, ilustrační foto

Vedoucí pirátského týmu pro vnitro a bezpečnost a poslanec Lukáš Kolářík ČTK napsal, že podle něj a právních expertů nebyl porušen zákon. S rozhodnutím a jeho odůvodněním se chce seznámit, po analýze případně zváží právní kroky.

Ibehej uvedl, že ředitel NCOZ Jiří Mazánek vydal rozhodnutí o propuštění ve čtvrtek. „Více informací k této věci poskytovat nebudeme,“ dodal mluvčí.

Řízení o propuštění Šmída ze služby zahájil Mazánek loni v červnu. Policejní prezident Jan Švejdar už předtím řekl, že taková spolupráce je nepřípustná.

„Podle mě a našich právních expertů nedošlo k porušení zákona. To, co proběhlo v médiích, že se pan Šmíd zúčastnil jako host jednání našeho resortního týmu vnitro a bezpečnost, nemůže být důvod pro pozbytí způsobilosti práce policisty. To tvrdí i nová metodika ministerstva vnitra, která byla na moji žádost zpracována,“ sdělil ČTK Kolářík.

„Je běžnou praxí, že se policisté potkávají s představiteli politických stran a konzultují legislativu. Budu se chtít s tímto rozhodnutím seznámit, zejména s jeho odůvodněním a po jeho analýze případně zvážím možné právní kroky,“ dodal.

Na spolupráci Šmída s Piráty v květnu upozornil deník Právo. Za tuto opoziční stranu byl také policista, který se zabýval finanční kriminalitou, v říjnu 2018 zvolen jako nestraník do děčínského zastupitelstva. Detektiv později prohlásil, že se již v politice nebude jakkoliv angažovat.

Okolnosti Šmídovy pomoci Pirátům řešil také bezpečnostní výbor Sněmovny. Působení Šmída u Pirátské strany kriticky hodnotili zejména členové výboru za ANO, ODS a SPD. Naopak zástupce Pirátů Kolářík zdůrazňoval, že Šmíd byl v pirátském týmu pro vnitro a bezpečnost jen jako host a konzultoval novelu ohledně úpravy vedlejších přivýdělků příslušníků bezpečnostních sborů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…