Policie se kvůli sportovním dotacím zajímá o Sobotku a Faltýnka. Kauza pokračuje

10.08.2018 7:46

Podle informací páteční MF Dnes policie dál rozplétá možné podvody s přidělováním dotací na sport, na které se přišlo v době, kdy Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR vedla současná poslankyně za ČSSD Kateřina Valachová. Policisté jí prý vyslýchali 11 hodin. A hodně se zajímali i o expremiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

Policie se kvůli sportovním dotacím zajímá o Sobotku a Faltýnka. Kauza pokračuje
Foto: Twitter
Popisek: Bohuslav Sobotka jede metrem. Foto koluje po sociálních sítích

V červenci se k policejnímu výslechu dostavila někdejší ministryně školství Kateřina Valachová. U výslechu prý byla 11 hodin. A policisté se jí stále dokola ptali na tři otázky. „Řešila jste s touto osobou financování sportu?“, „Víte, že má dotyčný vazby na konkrétní sportovní klub?“ A nakonec „Lobboval u vás za dotaci?“.

Vyšetřovatelé chtěli vědět, zda se Valachová nebavila s expremiérem Bohuslavem Sobotkou o dotacích na rekonstrukci stadionu ve Slavkově u Brna, kde někdejší předseda vlády dlouhá léta žil. Během výslechu došlo i na předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského a rekonstrukci tenisových kurtů v Brně na Lužánkách. Rychetský potvrdil, že se na toto téma s exministryní bavil někdy počátkem roku 2017, ale Valachová mu tehdy odpověděla, že nemá na přidělování dotací vliv. „Někdy počátkem roku 2017 jsem při náhodném setkání požádal paní ministryni, aby dohlédla na dodržení férového posouzení žádosti BLTC (zkratka brněnských kurtů) o dotaci. Pořádá již deset let sportovní akci pro postižené děti pod mou záštitou. Paní ministryně opáčila, že na to nemá žádný vliv. Měla pravdu. BLTC nedostal ani korunu,“ sdělil předseda.

Ani Sobotka, ani Rychetský v kauze nebyli obviněni. Za trestný čin je považován už jen pokus o přidělení dotace, bez ohledu na to, zda ten či onen projekt dotaci nakonec dostane nebo zda se přitom lobbista nějak osobně obohatí. Vyšetřovatelé řeší také otázku, zda některé dotace nebyly požadovány mimo rámec pravidel, podle kterých jsou normálně přidělovány.

Do skupiny takovýchto nestandardních projektů by mohla patřit i rekonstrukce sportovní haly v Jeseníku. V této části kauzy se objevuje jméno 1. místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Fatýnka. Ekonomický deník před časem napsal, že Faltýnek měl tlačit na to, aby Jeseník dotaci dostal. Obviněná exnáměstkyně Simona Kratochvílová si stěžovala, že na ni měl Faltýnek křičet, když sportovní hala v Jeseníku dotaci nedostala. „Faltýnek na mě ječel, že mu nevyšel pos*anej Jeseník“.

Policie se také zajímala o exministra zemědělství Mariana Jurečku. Ten mohl údajně lobbovat za to, aby dotací získali Sokolové v obci Kokory. Bývalý jednatel tamního Sokola Ludvík Lahner sice potvrdil, že žádali o dotaci, ale zdůraznil, že exministr Jurečka prý Sokolům vůbec nijak nepomáhal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…