Policie se zabývá dotacemi na záruky pro podnikatelské úvěry

03.07.2014 6:54

Protikorupční policie se zabývá evropskými dotacemi na záruky pro zvýhodněné podnikatelské úvěry. Česko musí vrátit v přepočtu 1,83 miliardy korun, které EU na záruky poskytla. Je to dosud druhá největší korekce v čerpání unijních dotací. Napsala to dnes Mladá fronta Dnes (MfD), které informaci o vyšetřování bez dalších podrobností potvrdil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Policie se zabývá dotacemi na záruky pro podnikatelské úvěry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podnikatelské záruky v letech 2007 až 2010 přidělovala Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), v níž tehdy stát vlastnil dvoutřetinový podíl. Ve dvou programech Záruka a Progres využila na záruky 5,7 miliardy korun z evropského operačního programu Podnikání a inovace.

Peníze na záruky ale ČMZRB dostala bez výběrového řízení, i když tehdy třetinu jejích akcií držely soukromé banky Česká spořitelna a Komerční banka. Tyto banky také nejčastěji garantované úvěry poskytovaly.

O pokutě za program se jedná, bude 0,5 až 1 miliarda

Chyby v poskytování záruk popsala kontrolní zpráva Bruselu z roku 2011, po třech letech vyjednávání stát přijal korekci 1,83 miliardy korun za program Záruka, píše deník.

O pokutě za program Progres ve výši půl až jedné miliardy korun se dosud jedná. Větší korekci podle MfD dostalo jen Ministerstvo dopravy v éře ministra Aleše Řebíčka, a to deset miliard korun za nesrovnalosti v dopravních projektech.

Peníze z korekcí může Česko podle Ministerstva pro místní rozvoj znovu využít pro dotace na podporu podnikání. Náklady na programy Záruka a Progres ve zmíněných letech ale namísto EU uhradí český stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …