Policie sebrala exhejtmanku ČSSD Vaňhovou

13.12.2016 13:52

Kriminalisté zahájili trestní stíhání 24 lidí kvůli zneužití evropských dotací. Případ se týká Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad, uvedl dnes žalobce Tomáš Minx z Vrchního státního zastupitelství v Praze, které případ dozoruje. Podle informací serveru Lidovky.cz je mezi zadrženými bývalá hejtmanka za ČSSD Jana Vaňhová.

Policie sebrala exhejtmanku ČSSD Vaňhovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Dodal, že obvinění jsou podezřelí ze spáchání zvlášť závažného zločinu poškození finančních zájmů Evropské unie spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny a dalších trestných činů. S ohledem na úkony trestního řízení nebudou v současné době poskytovány bližší informace, dodal Minx.

Původní text ZDE

Některé ze zadržených nyní policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu podle informací ČTK vyslýchají v Praze. Podnikatel Patrik Oulický mezi nimi není. ČTK dnes před polednem řekl, že nebyl zadržen a ani z ničeho obviněn.

Aktuální obvinění 24 lidí by mohlo souviset s další kauzou bývalého ředitele ROP Severozápad Petra Kušnierze. Ten je za žalobci zmiňovaný skutek stíhán od loňského prosince. Policie má v této kauze k dispozici dokumenty a nahrávky, na nichž bývalý ředitel popisuje údajné manipulace s projekty. Materiály se týkají některých podnikatelů a politiků, například bývalého radního Ústeckého kraje Arna Fišery (ČSSD) nebo podnikatele Daniela Ježka. ČTK se dnes snažila Fišeru kontaktovat, jeho mobilní telefon je ale vypnutý.

Regionální operační program (ROP) Severozápad provázely od roku 2010 velké potíže a soudy doteď řeší několik trestních kauz. Postupně byli obviněni všichni ředitelé úřadu, úředníci i politici. V několika kauzách figuruje Kušnierz, jehož soud odsoudil na pět let vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci. V roce 2014 byl podmínečně propuštěn. Letos ho ústecký krajský soud potrestal zatím nepravomocně sedmi lety za údajné ovlivňování projektů. Spolu s ním byl odsouzen i další bývalý ředitel Pavel Markvart, někdejší náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda a úřednice Irena Kotlanová. Všichni dostali podmínky.

Soudkyně Kamila Elsnicová tehdy naznačila, že obžalovaní nebyli hlavními hybateli dění kolem ROP Severozápad. „Soudu je známo, že nad Irenou Kotlanovou pak stál kromě Koudy, Markvarta ještě Kušnierz, nad Kušnierzem v podobě osob Patrik Oulický, Alexandr Novák, Daniel Ježek,“ řekla. Ve výpovědi Kušnierz detailně popsal schůzky s Ježkem, exsenátorem Novákem v Chomutově či Oulickým.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…