Policie stíhá primátora Ústí n. L. a radní za zneužití pravomoci

23.04.2014 12:32

Policie stíhá primátora Ústí nad Labem Víta Mandíka a radního Josefa Macíka (oba ČSSD) za porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Policie dnes oznámila, že chce zároveň požádat předsedu Poslanecké sněmovny o souhlas s vydáním poslankyně a ústecké radní Zuzany Kailové (ČSSD) k trestnímu stíhání. Řekla to ústecká policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Obvinění souvisí s projektem Vítání občánků, které pro město do loňského března organizovala společnost Darothore.

Policie stíhá primátora Ústí n. L. a radní za zneužití pravomoci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

Podle policie členové vedení města z titulu své funkce neoprávněně umožnili získat společnosti majetkový prospěch. „Městu Ústí nad Labem tak vznikla škoda nejméně milion korun. Za uvedené jednání obviněným hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od tří do deseti let," řekla Hyšplerová.

Primátor Mandík ČTK řekl, že si obvinění převzal v úterý v budově magistrátu. „Proti obvinění jsem již podal stížnost," řekl ČTK Mandík. „Nebudu se nijak vyjadřovat," řekl ČTK radní magistrátu a starosta ústeckého obvodu Severní Terasa Josef Macík. Žádost o vydání poslankyně Kailové odbrží podle informací ČTK předseda sněmovny ještě dnes. Vyjádření Kailové ČTK zjišťuje.

Předseda ústecké ČSSD Arno Fišera, který je zároveň také členem ústecké městské rady, nechtěl obvinění svých kolegů komentovat. „Nevím o tom vůbec nic," řekl ČTK Fišera.

Vítání občánků bylo společenskou akcí, která se konala několikrát do roka. Matky při ní dostávaly dárkový šek v hodnotě 5000 korun na nákup dětských potřeb a drobné dárky. Od loňského roku se akce nekonají, matky prvorozených dětí dostávají jen šeky.

Město mělo za akci zaplatit od roku 2012 do roku 2014 celkem 5,2 milionu korun. Trestní oznámení kvůli údajnému nehospodárnému nakládání s veřejnými prostředky podal krajský zastupitel Jaroslav Achab Haidler (PRO! Kraj). Haidler poukazoval na nehospodárnost zakázky, při které šla matkám jen malá část vynaložených nákladů, zbytek inkasovala pořadatelská firma Darothore.

Radnice smlouvu vypověděla krátce poté, co případ začala vyšetřovat policie. Tehdy to zdůvodnila snahou šetřit. Za rok a čtvrt město společnosti vyplatilo zhruba dva miliony korun.

O uzavření smlouvy rozhodla městská rada. Mluvčí radnice Karel Rouč už dříve ČTK řekl, že pro tehdy hlasovalo všech deset přítomných radních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…