Policie tahá trn z paty exministryni Kovářové. Jde o milosti

04.07.2012 18:00

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality v minulých dnech ukončili vyšetřování, v jehož rámci jsou trestně stíháni dva bývalí pracovníci Ministerstva spravedlnosti pro trestný čin nadržování. Oběma mužům hrozí trest odnětí svobody až na čtyři roky.

Policie tahá trn z paty exministryni Kovářové. Jde o milosti
Foto: fcb
Popisek: Daniela Kovářová

Oba obvinění měli dle závěrů kriminalistů v roce 2010 manipulovat pracovníci Ministerstva spravedlnosti  řízení ve věci podnětu k podání stížností pro porušení zákona takovým způsobem, aby umožnili dvěma odsouzeným mužům vyhnout se uloženému trestu odnětí svobody. Na základě tohoto jednání došlo v červnu 2010 ze strany tehdejší ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové k přerušení výkonu trestu a oba odsouzení muži Josefa Rudolf Tesárek a Josef Blažek uprchli do Thajska i s lupem 74 milionů. Ten ukradli z dodávky bezpečnostní agentury Agency of Security Fenix.

Bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová však nechce činit předčasné závěry, i když výsledek vyšetřování z ní smývá případná podezření, jelikož policie vyšetřovala zda za rozhodnutím Kovářové nestál úplatek „ Ctím presumpci neviny, počkám si až na pravomocné rozhodnutí soudu,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Kovářová.

 

Po Kovářové nastupující Jiří Pospíšil vzal její stížnost zpět a soud vydal příkaz k zatčení zlodějů prostřednictvím eurozatykače i mezinárodního zatýkacího rozkazu.

Kde selhala Kovářová, nastoupil Klaus

Největší kontroverzi ovšem dodnes budí jiná milost iniciovaná Kovářovou. Exministryně stejným způsobem jako dva výše zmíněné lupiče, pustila na svobodu přerovského podnikatele Jiřího Kotíka. Ten si měl odsedět 10 let za zpronevěru 461 milionů korun. Kotíka za mříže na čas sice vrátilo rozhodnutí Nejvyššího soudu, které negovalo snahu Kovářové, ale definitivní propustku na svobodu vystavil prezident republiky. Ten přihlédl ke složitým rodinným poměrům odsouzeného a udělil milost. Co konkrétně Klause přesvědčilo k podpisu, je však tajné.

Má to spojitost?

Moravský podnikatel Roman Kotík disponoval většinovým podílem v sázkové kanceláři Maxi tip. Ještě před verdiktem soudu, který jej nakonec odsoudil za půlmiliardové tunelování, přepsal firmu na manželku Zuzanu. Ta následně přepsala 84,3 % akcií firmy na syna bývalého ministra spravedlnosti ODS  Klausovy vlády Jiřího Nováka, který dodnes Maxi tip ovládá. Kotík byl následně omilostněn


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…