Policie udělala radost Drábkovu Šiškovi ve věci sockaret

13.06.2013 7:53

Bývalý ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) ani jeho někdejší první náměstek Vladimír Šiška se už nemusejí bát trestního stíhání kvůli možnému neoprávněnému nakládání s osobními údaji. Ve věci sociálních karet podle policie nešlo o trestný čin, nýbrž jen o správní delikt. Novinky.cz píší, že Ministerstvo práce a sociálních věcí dostane od ÚOOÚ pokutu.

Policie udělala radost Drábkovu Šiškovi ve věci sockaret
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Případ se týká skutečnosti, že Drábek v červnu 2011 zmocnil svého náměstka Šišku, aby podepsal smlouvu, na jejímž základě pak ministerstvo předalo osobní data stovek tisíců příjemců sociálních dávek soukromému subjektu – České spořitelně.

Pražští kriminalisté po pětiměsíčním prověřování celé kauzy dospěli k závěru, že ve věci nešlo o trestný čin, nýbrž jen o správní delikt. Novinky.cz zjistily, že policie 31. května případ odložila. Za správní delikt může prý ministerstvo podle zjištění Práva očekávat každým dnem od Úřadu pro ochranu osobních údajů vysokou finanční sankci.

Podle policie nedošlo k vážné újmě

Policie dospěla mimo jiné k závěru, že při hodnocení „protiprávního postupu“ ministerstva nešlo o trestný čin neoprávněného nakládání s osobními údaji. Statisícům lidí, jejichž údaje předalo ministerstvo bance, totiž nevznikla vážná újma na jejich právech.

S tím rozhodně nesouhlasí česko-rakouský podnikatel Philipp Janýr, který jako řada dalších podal na Drábka se Šiškou kvůli sKartám trestní oznámení. Janýr také nyní proti závěrům policie podal stížnost. Novinky.cz píší, že věcí se tak bude ještě zabývat státní zástupce.

„Tvrzení oznamovatelů, že vážnou újmou v této souvislosti je samotný fakt, že předmětnými osobními údaji disponuje soukromoprávní subjekt bez souhlasu dotčených, nemůže obstát,“ uvádí policie ve svém usnesení. Novinky.cz dodávají, že policie to odůvodňuje tím, že Česká spořitelna je držitelem bankovní licence a nakládá tudíž s osobními údaji v režimu bankovního tajemství. S tím však Janýr nesouhlasí. V textu stížnosti, kterou má Právo rovněž k dispozici, uvedl, že podezřelí (podle něj Drábek se Šiškou) předali ČS osobní údaje, z kterých se dá jednoznačně dovodit ekonomická a sociální identita poškozených, která je přitom chráněna Základní listinou práv a svobod.

Ministerstvo se pokutě nevyhne

Podle mluvčí ÚOOÚ Hany Štěpánkové by prý ještě do konce tohoto týdne mělo ministerstvo obdržet rozhodnutí tohoto úřadu. Jaké, to sice zatím podle Novinek.cz odmítla sdělit, ale z jejích dřívějších slov i z usnesení policie je velmi pravděpodobné, že ministerstvo dostane vysokou pokutu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…