Policie v Praze zadržela tři Afghánce, kamionem chtěli do Německa

18.01.2019 19:45

Pražští policisté dnes časně ráno na základě svědectví řidičů projíždějících po Pražském okruhu zadrželi tři cizince, které převážel kamion jedoucí ve směru na ústeckou dálnici D8. Šlo o Afghánce, kteří se v návěsu kamionu se srbskou registrační značkou ukryli bez vědomí řidiče. Jejich cílem bylo dostat se do Německa, kde chtěli požádat o azyl. Policie zahájila řízení jejich správního vyhoštění, uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Zprávu převzala ČTK.

Policie v Praze zadržela tři Afghánce, kamionem chtěli do Německa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie, ilustrační foto

„Krátce před šestou hodinou ranní přijali policisté přes tísňovou linku 158 informaci od jednoho z řidičů, že pod plachtou návěsu kamionu jedoucího po Pražském okruhu ve směru na D8 zahlédl člověka. Na základě podezření, že by se mohlo jednat o převoz běženců, přistoupili policisté k zastavení kamionu a následné kontrole,“ uvedla dopoledne Zoulová. Mezitím na tísňovou linku policie přicházela oznámení od dalších řidičů o tom, že z kamionu během jízdy vyskočili nejméně tři lidé. „Policejní hlídky díky přesným informacím ze strany veřejnosti ve velmi krátké době zadržely celkem tři cizince a převezly je na služebnu cizinecké policie k dalším úkonům,“ dodala.

Dalším šetřením bylo zjištěno, že jde o osoby afghánské národnosti ve věku od 15 do 28 let bez platného pobytu v Česku. Cizinci policistům potvrdili, že se v návěsu kamionu ukryli bez vědomí řidiče.

Běženců, kteří loni využili Českou republiku jako tranzitní zemi, přibylo podle aktuální statistiky cizinecké policie meziročně o 19 na 191. Mířili převážně ze Slovenska většinou do Německa. Německá strana používá jinou metodiku a uvádí mnohem vyšší počet migrantů. Podle statistik berlínských úřadů mezi lednem a listopadem 2017 Němci na svém území zachytili 3 547 uprchlíků, kteří do země nelegálně vstoupili z Česka, loni jich za stejné období evidovali 3 931. U většiny ostatních sousedních zemí přitom Německo zaznamenalo pokles.

Podle českého Ministerstva vnitra ale žádný dramatický nárůst běženců do Německa není a problém je v rozdílném vedení statistik v obou zemích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…