Policie v kauze Nagyová dodržovala zákon. Ovlivňování politiky je vyloučeno, prohlásil Červíček

31.08.2013 10:45

Policejní prezident Martin Červíček v rozhovoru pro deník Právo hájil práci policie na kauze Jany Nagyové. Poukázal na to, že vnitřní kontrola neupozornila na nezákonné postupy. Z hospodářského hlediska je pak policie na rok 2013 zabezpečena.

Policie v kauze Nagyová dodržovala zákon. Ovlivňování politiky je vyloučeno, prohlásil Červíček
Foto: hns
Popisek: Martin Červíček

O kauze Jany Nagyové a souvisejícím případu byl Červíček informován v dostatečné míře. Upozorňuje ovšem, že je vše mnohem složitější a vyšetřování probíhá od roku 2012.

Veškerá činnost policie byla pod dozorem státního zastupitelství

„Celá činnost policie byla od začátku prověřování tohoto případu pod dozorem státního zastupitelství. Veškeré úkony byly vedeny a i současné je vyšetřování vedeno přímo Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci,“ uvedl Červíček. Podle něj vše proběhlo v souladu se zákonem.

Připomněl, že je připraven přijmout a prověřit veškeré podněty a stížnosti na policejní postup. „Pak budu odpovědně konstatovat, zda policie pochybila, či nikoli,“ uvedl Červíček.

Pokud policie postupuje v souladu se zákonem, je ovlivňování vyloučeno

„Provedli jsme vnitřní kontrolu postupu policie, stížností a podnětů se sešla celá řada. Řešily je příslušné subjekty a já nemám jedinou indicii, která by nasvědčovala tomu, že postup policie byl nezákonný,“ prohlásil policejní šéf.

Upozornil na to, že policie při vyšetřování dodržovala všechny zákony: „Pokud policie postupuje v souladu se zákonem, nikdy se nemůžeme bavit o tom, že by zde docházelo k nějakému ovlivňování.“

Doufám, že se v příštím roce podaří zvýšit počet policistů na 40 tisíc

Červíček se v rozhovoru dále vyjadřoval o stavech a hospodaření policie. Podařilo se přizpůsobit situaci, kdy byly počty stanoveny na 39 tisíc policistů. Dosáhlo se toho zejména pomocí zredukování řídícího aparátu. V současnosti připadá v policii na jednoho řídícího pracovníka jedenáct podřízených.

„Na začátku roku jsme měli zajištěny prostředky pouze na 38 300 policistů. Provozní prostředky byly zajištěny dostatečně. Dnes máme prostředky na 39 tisíc policistů. Díky tomu můžeme doplňovat policii a peníze na provoz se také mírně vylepšily,“ popsal Červíček.

Na rok 2013 je tedy policie zabezpečená. Policejní prezident doufá, že se v příštím roce podaří zvýšit stavy policistů na 40 tisíc.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …