Policie v kauze ovlivňování povolení k pobytu zadržela 200 milionů korun

19.10.2018 18:16

V kauze ovlivňování žádostí o povolení k pobytu v Česku policisté zajistili při domovních prohlídkách vedle důkazů přes 200 milionů korun v hotovosti, několik aut a nemovitostí v hodnotě 70 milionů korun. Na webu o tom dnes informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej, píše ČTK.

Policie v kauze ovlivňování povolení k pobytu zadržela 200 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie, ilustrační foto

Z ovlivňování žádostí kriminalisté viní osm lidí původem z Ruska a Vietnamu, kteří podle nich při tom z části narušili činnost českého ministerstva zahraničí. Svou činností si podle policistů navíc vydělali stovky milionů korun.

Anketa

Který prezident podle vás udělal pro naši zemi nejvíce?

hlasovalo: 17895 lidí

„V rámci operace zajistili (kriminalisté) při domovních prohlídkách důkazní materiály včetně hotovosti přesahující 200 milionů korun českých. Jednalo se o bankovky jak českých korun, tak různých světových měn, zejména euro a USD,“ uvedl Ibehej.

Vrchní státní zastupitelství v Praze počátkem týdne informovalo, že policisté zadrželi stíhané 18. září a obvinili z neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a z účasti na organizované zločinecké skupině, čtyři z nich jsou stíháni i za legalizaci výnosů z trestné činnosti. Všichni obvinění skončili ve vazbě.

Na případu spolupracovala s kriminalisty Bezpečnostní informační služba a vietnamské ministerstvo veřejné bezpečnosti. Podle Ibeheje obvinění paralyzovali některé způsoby umožňující podávání žádostí o pobytová oprávnění v ČR, a částečně tím narušili činnost ministerstva zahraničí.

Česko v polovině července pozastavilo od občanů Vietnamu příjem žádostí o dlouhodobý pobyt za účelem zaměstnání a o dlouhodobá víza za účelem podnikání. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) tehdy uvedl, že důvodem jsou bezpečnostní rizika a přetížení české ambasády v Hanoji. O bezpečnostních rizicích v souvislosti s vízy pro Vietnamce mluvil na konci června ve Sněmovně bývalý ministr zahraničí a předseda sněmovního zahraničního výboru Lubomír Zaorálek (ČSSD). Uvedl tehdy, že ve Vietnamu je špatná situace s vydáváním víz do Česka a že se věcí zabývala i Bezpečnostní rada státu. Z Vietnamu se podle něj stalo bezpečnostní riziko prvního řádu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…