Policie zadržela trojici podezřelou ze spolupráce s teroristy, hlásí ČT

03.07.2014 22:50

Česká policie zadržela na žádost amerického soudu tři muže podezřelé ze spolupráce s teroristy. Teď jsou ve vazbě. Podle obžaloby v USA chtěli zadržení obchodovat s drogami a prodat zbraně v přepočtu za 160 milionů korun agentům, kteří se vydávali za kolumbijské teroristy. USA požádaly o jejich vydání. Uvedla to dnes Česká televize (ČT).

Policie zadržela trojici podezřelou ze spolupráce s teroristy, hlásí ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prostor ohraničený policejní páskou

V pražském hotelu Sheraton policie podle ČT zadržela dvojici údajných překupníků drog z Pobřeží Slonoviny a muže z Ukrajiny, který nabízel zbraně. Za dovoz drog, prodej zbraní a praní peněz hrozí všem zadrženým cizincům ve Spojených státech nejméně deset let vězení. Za podporu fingovaných útoků na americké jednotky až doživotí.

Úřady odkazují na vzájemnou česko-americkou smlouvu umožňující zatčení a vydání zločinců

Akce začala před třemi lety, kdy na muže z Pobřeží slonoviny nasadili Američané dva agenty, kteří se vydávali za členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Muži domlouvali převoz kokainu do Spojených států. Za výdělek chtěli naoko od dvojice překupníků koupit zbraně na útoky proti americkým jednotkám v Kolumbii.

Muž z Ukrajiny vystupoval jako zástupce státní firmy Ukrspecexport, která může jako jediná prodávat na Ukrajině zbraně. Podle americké obžaloby nabízel překupníkům například samopaly Kalašnikov, granátomety nebo protiletadlové střely, uvedla televize.

Úřady odkazují na vzájemnou česko-americkou smlouvu umožňující zatčení a vydání zločinců, o které jeden ze států požádá. Podle advokáta Jana Švarce je ale americká žádost neplatná. "Zatykač musí být vydaný ve státě, kde se trestný čin stal. Spojené státy předložily zatykač z jiného státu," řekl ČT. Podle Ukrajiny zase její občan nemohl bez souhlasu vlády uzavírat žádné obchody. "Nemá právo podepsat žádné úřední doklady a ani smlouvy," řekl televizi ukrajinský konzul Pavel Kovtun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…