Policie zadržela v prvním čtvrtletí 1372 nelegálních migrantů

18.04.2019 14:56

Policisté v prvním čtvrtletí letošního roku zadrželi 1372 lidí, kteří v České republice pobývali nelegálně. Je to o 26 více, než v posledních třech měsících minulého roku. Nejvíce přistěhovalců pocházelo z Ukrajiny, uvedla ČTK.

Policie zadržela v prvním čtvrtletí 1372 nelegálních migrantů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie, ilustrační foto

Oproti minulému čtvrtletí stoupl také počet migrantů, kteří přes Česko projížděli do dalších zemí. Zatímco loni v říjnu až prosinci zajistila policie 37 lidí, letos od ledna do konce března 59. Byli to převážně uprchlíci z Iráku, Afghánistánu, Sýrie a Jemenu. Vyplývá to ze čtvrtletní zprávy o migraci ministerstva vnitra.

Počet lidí, které policie ročně zadrží, protože neoprávněně pobývají v ČR, se pohybuje kolem 5000. Výjimkou je rok 2015, kdy počet zadržených migrantů přesáhl 8500. V době vrcholící migrační krize se na výrazném zvýšení celkového čísla ve značné míře podíleli uprchlíci, kteří přes Česko procházeli do jiných zemí Evropské unie.

„Na nelegální migraci se podíleli státní příslušníci 78 států, z toho nejvíce občané Ukrajiny,“ uvedlo ministerstvo. Ukrajinců v prvních třech měsících letošního roku zadržela policie 406, následovalo 188 lidí pocházejících z Moldavska, 101 Vietnamců a 63 Rusů.

Ke konci února bylo v Česku registrováno přes 566.000 cizinců. Téměř 300.000 z nich mělo trvalý pobyt. Nejvíce bylo Ukrajinců a Slováků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…