Policie zasahuje. Kvůli Renátě Vesecké

27.05.2015 11:25

Protikorupční policie zasahuje ve třech pobočkách Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Jeho mluvčí Jiří Chvojka ČTK řekl, že hledají jmenovací dekret místopředsedkyně úřadu Renaty Vesecké, která údajně měla být jmenována v rozporu s energetickým zákonem. Podle úřadu je zásah nepřiměřený a považuje ho za porušení své nezávislosti.

Policie zasahuje. Kvůli Renátě Vesecké
Foto: Vít Hassan
Popisek: Policie

Provádíme úkony trestního řízení," řekl k tomu ČTK mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Podle něj policie v tuto chvíli nemůže říct žádné bližší podrobnosti.
 
Úřad už po loňském jmenování Vesecké uvedl, že splňuje všechny podmínky, které má na místopředsedu ERÚ energetický zákon. V zákoně se mj. uvádí, že místopředseda musí mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky, z toho alespoň tři roky v řídící nebo vedoucí funkci. Vesecká je přitom advokátkou, v letech 2005 až 2010 byla nejvyšší státní zástupkyní. Podle ERÚ nicméně podmínku splňuje.
 
Chvojka uvedl, že policisté přišli na úřad kolem 08:00 a měli s sebou příkaz k prohlídce. V ostravské, jihlavské a pražské pobočce energetického úřadu je jich podle Chvojky kolem čtyřiceti a odnášejí si počítače a papírovou dokumentaci. Mluvčí úřadu doplnil, že "o jmenovací dekret Vesecké, který hledají, už dříve požádali písemně, energetický úřad ale požádal o zdůvodnění, proč ho chtějí, a odpovědí byl zásah 40 policistů".
 
Energetický úřad se chce proti postupu policie bránit. Podle mluvčího si bude stěžovat nejvyššímu státnímu zástupci a kvůli údajnému zpochybňování nezávislosti úřadu na to upozorní i evropskou komisi. "Je to největší možné porušení nezávislosti úřadu, když už se policie vměšuje do toho, jak a koho jmenujeme do vedení," uvedl Chvojka.
 
Důvodem hledání jmenovacího dekretu je podle něj podezření, že Vesecká se stala místopředsedkyní ERÚ v rozporu s energetickým zákonem a že předsedkyně úřadu Alena Vitásková jejím jmenováním způsobila škodu ve výši platu Vesecké. Údajně jí byl plat vyplácen neoprávněně, uvedl Chvojka. Dodal, že úřad zásadně nesouhlasí s tím, že by Vesecká byla jmenována v rozporu se zákonem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…