Policie zasahuje v Praze kvůli podezření z šíření závadné knihy

25.04.2014 13:45

Kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu dnes zasahují na několika místech Prahy kvůli podezření z vydání a distribuce knihy, která šíří rasismus, antisemitismus, xenofobii a násilí proti takzvaným méněcenným rasám. ČTK to řekl mluvčí útvaru Pavel Hanták. Podle zpravodajů ČTK jsou desítky policistů i v Islámské nadaci v ulici Politických vězňů nedaleko Václavského náměstí.

Policie zasahuje v Praze kvůli podezření z šíření závadné knihy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz

Podle Hantáka detektivové začali provádět úkony trestního řízení vedeného pro podezření konkrétního člověka. Tyto úkony spočívají v zadržení podezřelého a v domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor, upřesnil mluvčí.

Zda policisté už někoho zadrželi, Hanták nekomentoval. Uvedl však, že prohlídky policisté provádějí v místech, kde se pravidelně shromažďuje větší množství nábožensky orientovaných lidí.

Policejní akci dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1

Jedním z takových míst je i samotná islámská nadace v centru Prahy, kde je podle jejích webových stránek modlitebna a kde se konají přednášky, kurzy arabštiny i páteční kázání v arabštině a češtině. Podle zpravodaje ČTK si návštěvníci si na zásah policie stěžovali, prý je vyrušili při modlitbách. Po 14:00 detektivové vyvedli z objektu tři spoutané muže.

Policejní akci podle Hantáka dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1.

Nejznámějším případem, kdy se policie a poté i soudy zabývaly prodejem kontroverzní knihy, bylo vydání nekomentovaného českého překladu díla Adolfa Hitlera Mein Kampf. S tím přišlo na trh v březnu 2000 nakladatelství Otakar II. vedené Michalem Zítkem, na kterého byla v listopadu 2000 podána obžaloba kvůli údajné podpoře a propagaci hnutí potlačujících lidská práva. Soudy nejprve Zítka odsoudily k podmínce, v březnu 2005 jej ale Nejvyšší soud zprostil viny. V platnosti ale zůstala pokuta 60.000 korun, kterou vyměřil pražský městský soud internetovému prodejci Zítkem vydané knihy Vítu Vařákovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…