Policie zastřelila pachatele útoku z Barcelony abú Jakúba

21.08.2017 19:49

Katalánská policie zastřelila dnes v podvečer nedaleko Barcelony pachatele čtvrtečního útoku z Barcelony Maročana Júnise abú Jakúba. Policie to oznámila na svém Twitteru, a potvrdila tak předchozí zprávy španělské televize RTVE a listu La Vanguardia.

Policie zastřelila pachatele útoku z Barcelony abú Jakúba
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

Policejní akci v městečku Subirats, které je vzdáleno asi hodinu autem na západ od Barcelony, spustil telefonát místní obyvatelky. Katalánská policie uvedla, že dostala avízo na podezřelou osobu v Subirats, která měla na sobě věc podobnou pásu s výbušninou. Při policejním zásahu byl muž zastřelen. Podle listu El País křičel „Alláhu akbar“ (Bůh je veliký).

Policie použila robota, aby zjistila, zda pás, který měl muž na těle, obsahuje výbušninu, či je jen atrapou. Také pět teroristů, které policie zastřelila v noci ze čtvrtka na pátek ve městě Cambrils, mělo na sobě pásy, které připomínaly pásy s výbušninou. Posléze se ukázalo, že šlo o napodobeniny, stejně jako dnes v Subirats.

Dvaadvacetiletý Júnis abú Jakúb minulý čtvrtek najížděl dodávkou do lidí na barcelonské třídě La Rambla. Přitom zabil 13 lidí a přes sto jich zranil; devět zraněných je stále v kritickém stavu. Při útěku z Barcelony abú Jakúb zavraždil muže, s jehož autem ujel policejní hlídce. Vůz i s mrtvým majitelem nechal v Sant Just Desvern u Barcelony.

Útoky v Katalánsku mají 15 obětí, útočník zabil na útěku muže

Teroristické útoky v Katalánsku z minulého týdne mají 15 obětí, uvedly dnes na společné tiskové konferenci katalánská vláda a policie. Nově se k obětem započetl i muž, kterého na útěku zavraždil útočník, když prchal ve čtvrtek z barcelonské třídy La Rambla. Policie potvrdila, že útočníkem byl Maročan Abouyaaqoub a ve voze byl sám. Katalánská vláda rovněž oznámila, že byly identifikovány všechny oběti. Není mezi nimi žádný Čech.

Šéf katalánské policie Josep Luís Trapero dnes na tiskové konferenci zveřejnil detaily útoku z La Rambla. Potvrdil, že vůz řídil 22letý Maročan Younes Abouyaaqoub, který na rušné barcelonské třídě kličkoval autem asi 600 metrů a při tom zabil 13 lidí. Poté auto, v němž byl jen on, zastavil a pěšky zmizel v davu přes tržiště La Boquería. Následně u univerzity ukradl vůz, s nímž najel na kontrolní hlídku, a jeho majitele zavraždil. Vůz byl nalezen v Sant Just Desvern.

Trapero dnes také oznámil, že ostatky nalezené ve městě Alcanar patří dvěma osobám. Jednou z nich je s největší pravděpodobností imám Abdelbaki Es Satty, který byl zřejmě šéfem celé teroristické buňky. Vyšetřování nálezů z Alcanaru potrvá podle šéfa policie ještě dlouho. Teroristé tam v domě připravovali výbušniny pro další útoky, při jejich přípravě ale ve středu došlo k explozi.

Katalánský ministr spravedlnosti Carles Mundó dnes oznámil, že úřady identifikovaly už všechny oběti útoků z minulého týdne: jde o šest Španělů, tři Italy, dva Portugalce, Belgičanku, Američana, Kanaďana a Australana. Mezi oběťmi je i žena, která zemřela ze čtvrtka na pátek ve městě Cambrils, kde pět útočníků chtělo spáchat druhý útok. Zranilo při tom autem několik lidí, než je policie zastřelila.

Poblíž barcelonské třídy La Rambla byl dnes nalezen podezřelý předmět v autobuse. Na místo dorazili pyrotechnici. Policie posléze uvedla, že šlo o batoh s osobním věcmi, který nebyl nebezpečný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…