Žádná náhoda, zastřelil ho jak jelena. Noviny přinášejí nové informace o vraždě chomutovského bosse Housky

10.07.2014 6:30

Policisté a státní zástupce zpřísnili obvinění muže, který se přiznal k usmrcení kontroverzního podnikatele a vlivného člena ČSSD Romana Housky. Původně byl podezřelý z úmyslného usmrcení, za což mu hrozilo deset až 18 let vězení, od úterka čelí obvinění z loupežné vraždy. Za tu může být odsouzen na 15 až 20 let ve vězení. Napsaly to dnes Lidové noviny, kterým to řekla mluvčí krajské policie v Ústí nad Labem Jana Matonohová. Podle zjištění deníku obviněný akci plánoval a střílel na omráčenou ležící oběť.

Žádná náhoda, zastřelil ho jak jelena. Noviny přinášejí nové informace o vraždě chomutovského bosse Housky
Foto: Jaroslav Bukowski
Popisek: Zavražděný člen ústeckého Krajského výkonného výboru ČSSD Roman Houska

Dnešní LN se pustily do rekonstrukce a s novými informacemi popisují, jak se vražda Romana Housky pravděpodobně odehrála. Nešlo prý o žádnou náhodu, ale naopak o připravovaný a plánovaný čin. Trestný čin byl proto překvalifikován a od úterka čelí Michal K. obvinění z loupežné vraždy. Za tu může být odsouzen na 15 až 20 let ve vězení.

Obviněný podle vyšetřovatelů nejméně od loňského dubna sbíral informace o Houskovi i jeho partnerce, bývalé ústecké hejtmance a nynější hejtmanově náměstkyni Janě Vaňhové (ČSSD), píše deník. V jejich společném bydlišti v Chomutově se prý stíhaný muž hodlal vydávat za pracovníka zásilkové firmy. S odkazem na policejní protokol LN píší, že obviněný Housku nejdříve omráčil elektrickým paralyzérem a pak ho střelil jednou do břicha a třikrát zblízka do hlavy.

To podle deníku nasvědčuje tomu, že Houskova vražda byla předem promyšlená. Obviněný přitom policii tvrdil, že se s Houskou setkal náhodně a zabil ho při konfliktu.

Myslím si, že to byla objednávková vražda

Podle policie si pachatel s sebou přinesl vojenskou celtu, kterou Houskovo tělo přikryl, a pak dům Housky a Vaňhové prohledával. Není však jasné, co a jestli vůbec něco z domu odnesl. „Loupežný motiv mi přijde na vodě. Myslím si, že to byla objednávková vražda," řekla deníku poslankyně Marie Benešová, jejíž advokátní kancelář hájí Vaňhovou, jež v případu vystupuje jako poškozená.

„U pitvy bylo prokázáno, že mu paralyzér přiložil do podpaží, čímž ho dostal k zemi. Pak střílel. Popravil ho jako jelena,“ citují LN bývalou nejvyšší žalobkyni.

Houska byl zavražděn loni v listopadu u garáže vily v chomutovské ulici Kamenný vrch. Jeho tělo našel spoluvlastník stavební společnosti RRR Vlastimil Rindoš, který s ním měl domluvenou schůzku. Podezřelého muže, který se k činu přiznal a odevzdal vražednou zbraň, policie zadržela 12. března. Na stopu ji přivedl paralyzér, který obviněný na místě činu zapomněl a na němž se našly stopy jeho DNA.

Nicméně stále se nedaří určit motiv vraždy. Pokud se obviněný Michal K. rozhodne nevypovídat, rozkrytí pozadí a případného motivu vraždy bude velmi složité, shodují se podle LN zdroje blízké vyšetřování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…