Policii úkoloval Mynář. Ne, vy máte policii jako fackovacího panáka! Kocáb a komunista Ondráček u jednoho stolu a bylo dusno

21.04.2016 18:18

V pravidelném pořadu Českého rozhlasu Plus Pro a proti tentokrát pod taktovkou Renaty Kalenské diskutovali poslanec KSČM Zdeněk Ondráček a bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Tématem byl postup policie během návštěvy čínského prezidenta v Praze.

Policii úkoloval Mynář. Ne, vy máte policii jako fackovacího panáka! Kocáb a komunista Ondráček u jednoho stolu a bylo dusno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Kocáb

Renata Kalenská proti sobě tentokrát postavila Michaela Kocába a Zdeňka Ondráčka, jejichž názory na postup policie během návštěvy prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze se výrazně liší. Podle Kocába šlo o jasné a naprosto nepřijatelné omezení svobody se shromažďovat, zatímco Ondráček citoval ze zákonů, že policie má právo takto zasáhnout.

Podle Kocába bylo však jednání policie „téměř skandální“, jelikož jej nepustili na Hradčanské náměstí, kde byla dopředu ohlášená demonstrace. Zavzpomínal přitom na „represivní postup z období Palachova týdne“, kdy bezpečnostní složky bránily ve vyjadřování názorů. „Ovšem to bylo v období socialismu a nikdo neočekával, že se něco takového může objevit 26 let po revoluci,“ podotkl bývalý ministr.

Mimo jiné i vysvětlil Ondráčkovi, že podle jednoho policejního důstojníka přišel příkaz nevpustit demonstranty na Hradčanské náměstí přímo od hradního kancléře Vratislava Mynáře. „Mělo by vás zneklidňovat, jestli policie, kterou tak milujete a jíž navrhujete, aby nekriticky naslouchala jakýkoli příkaz, jestli není povelována někým, kdo na to vůbec nemá žádné právo,“ obrátil se Kocáb na poslance KSČM.

Ondráček se ohradil, že si policie váží, ne že ji miluje, a vysvětlil Kocábovi, který tvrdil, že není právník, že pokud by si důkladně prostudoval Ústavu ČR, zjistil by, že policie má právo zamezit i předem nahlášené demonstraci, pokud tak činí z bezpečnostních důvodů. Hudebníka však nepřesvědčil.

„Postupovali podle zákona o policii, který jim takovou pravomoc dává, a postupovali správně,“ zdůraznil Ondráček a dodal, že pokud jsou nějaké pochybnosti, měli by je řešit nezávislé soudy.

„U vás to vždycky funguje tak, že policii a ostatní bezpečnostní sbory používáte jako fackovací panáky,“ přešel Ondráček do útoku a dodal, že cokoliv, co policie učiní, je podle Kocába špatně. Zpochybnil i jeho informaci o tom, že příkaz nedovolit demonstrantům vstup na Hradčanské náměstí přišel přímo z Hradu.

„Už jenom ten fakt, že se vlastně přátelíme tímto způsobem, jako brežněvovskými oslavami, s Čínou, je neudržitelný politický fakt, a když k tomu přičteme ještě naši orientaci směrem k Rusku, které tyranizuje východní Evropu, tak je to něco, co prostě musíme kategoricky odmítnout a položit sami sobě otázku, kam vlastně chceme patřit,“ řekl Kocáb a vysvětlil, že se proti tomu musí protestovat a věřit, že to dobře dopadne. Zodpovědnost za přešlap policie pak klade na bedra policejního prezidenta Tomáše Tuhého.

Ondráček dodal, že je rád, že se shodli na tom, že nejde o problém policie, nýbrž o to, kdo rozdává povely. Kam však budeme směřovat, to je ve hvězdách, jestli k liberální demokracii, nebo na východ.

Podle Kocába však neměl Zeman chválit policii předčasně. Ondráček však podotkl, že to bylo to nejmenší, co mohl prezident pro policisty udělat.

reklama

autor: spa

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …