Policii věří polovina lidí, ukázal průzkum

16.03.2012 14:34

Podle průzkumu agentury STEM mají české i mezinárodní bezpečnostní instituce poměrně velkou důvěru občanů. Armádě věří dokonce 60 procent lidí, policii polovina. Městské policii o něco méně.

Policii věří polovina lidí, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní pochod policejních složek v Praze

Vysokou důvěru (nad 60 procent) má česká armáda, zhruba padesátiprocentní důvěru si udržuje Policie ČR a o něco níže se pohybuje důvěra v obecní či městskou policii. Důvěra v NATO kolísá kolem hranice 55 procent již od doby našeho vstupu do Aliance. Vysoko, nad 70 procenty, se udržuje důvěra občanů v Interpol.

Pro policii bylo obtížné získat si důvěru

Armáda si důvěru občanů získávala postupně v průběhu druhé poloviny 90. let. Ke konci roku 2000 jí důvěřovaly necelé dvě třetiny lidí a tuto míru důvěry si v podstatěˇ, i přes občasné výkyvy, zachovala až do současnosti. Od roku 2006 docházelo k postupnému poklesu důvěry, který se zastavil v roce 2008. Poté opět stoupal.

Celý průzkum ZDE

Policie se k důvěryhodnosti propracovávala ještě obtížněji než armáda. První vzestup v době pořádání velkých mezinárodních akcí u nás byl jen přechodný. Trvalejší se odehrál v letech 2007-2010. Po loňském mírném poklesu se nyní důvěra opět vyhoupla těsně nad 50 procent.

Interpolu dlouhodobě důvěřují zhruba tři čtvrtiny českých občanů. Jak ukazuje následující graf, i důvěra občanů v NATO je velice stabilní a dlouhodobě se udržuje na nadpoloviční hladině. Rekordní důvěra v mezinárodní bezpečnostní organizace, kterou jsme zaznamenali v únoru 2009, velice pravděpodobně souvisela s naším předsednictvím Evropské unii.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…