Policisté a hasiči padají do osobního bankrotu. Kvůli Nečasově vládě

19.05.2014 21:25

Když v roce 2011 vláda Petra Nečase snižovala platy policistům o deset procent, tvrdila, že je to dočasně. Dosud se jim ale vrátila pouze dvě procenta, špatně jsou na tom také hasiči. Skoro polovina policistů a hasičů tak žije na hraně osobního bankrotu, několik set již do něj spadla.

Policisté a hasiči padají do osobního bankrotu. Kvůli Nečasově vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní nášivka

"V současné době mohu s jistotou říci, že je tři sta policistů v insolvenci. To znamená, že jim hrozí exekuce nebo uvažují o osobním bankrotu. Třicet až čtyřicet procent policistů a hasičů žije kvůli snížení platů na hraně," uvedl předseda Unie bezpečnostních sborů Jiří Vítek na pondělním semináři branného výboru ve sněmovně. Podle Karla Novosada z Policejní akademie se dokonce nemůžeme tím pádem divit, že se policista nechá zlákat úplatkem.

"Mnohdy se nemůžeme divit, že se pak policisté dostanou na scestí nebo dokonce přejdou na druhou stranu," řekl na semináři Novosad. Dalším problémem je odebrání výsluh. Policista má po určité odpracované době právo na výsluhy, které nepřesahují deset tisíc korun. Vláda se ale začala zaobírat myšlenkou výsluhy zrušit, protože jsou velkou zátěží pro státní kasu.

Proběhnou další škrty

"Bylo by na místě rozhlédnout se do blízkého zahraničí na Západ i do jiných postkomunistických zemí. Na Slovensku, v Polsku, Rumunsku mají příslušníci vyšší výsluhy - procentuálně k jejich platu," tvrdí ale bývalý šéf vězeňské služby Jiří Teiger. Hlavním agumentem vlády je to, že policisté po odchodu ze služby mohou vykonávat jinou funkci, takže mohou dostávat platy dva. Škrtnutí výsluh ale podle odborů způsobí velký odliv zaměstnanců bezpečnostních složek - policistů, vojáků či vězeňských dozorců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…