Policisté chtějí znovu obvinit Knetiga z úplatkářství

02.03.2012 11:51

Policie opět navrhla postavit před soud Martina Knetiga, bývalého poradce exministra životního prostředí a nynějšího místopředsedy ODS Pavla Drobila. Stejně jako již loni v říjnu podala návrh na obžalobu z nepřímého úplatkářství, kterého se podle ní dopustil při zadávání veřejných zakázek na Státním fondu životního prostředí (SFŽP).

Policisté chtějí znovu obvinit Knetiga z úplatkářství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie ČR

Knetig údajně požadoval po pracovníkovi banky úplatek v souvislosti s rozhodováním o ukládání volných peněz SFŽP v bankách. Policisté ho obvinili loni v srpnu, v listopadu pak případ dospěl až k obžalobě. Mužovo stíhání pak zastavil Obvodní soud pro Prahu 1. Toto rozhodnutí však vzápětí zrušil odvolací městský soud, který věc vrátil k došetření.

"Návrh na obžalobu jsme obdrželi 29. února. O dalším postupu rozhodneme do konce měsíce," uvedla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná. Muži hrozí v případě odsouzení až tříletý trest vězení.

Bývalý poradce údajně sháněl "černé" peníze pro ODS. V říjnu 2010 podle policejního spisu nabídl členovi představenstva Komerční banky, aby sponzoroval ODS. Za to mu prý sliboval, že zajistí uložení peněz SFŽP na účet této banky. Podle tajných nahrávek, které pořídil odvolaný šéf SFŽP Libor Michálek, Knetig na Michálka tlačil, aby svěřil miliardovou zakázku na výběr banky zvolenému bankovnímu poradci.

Znovuotevřená kauza o úplatcích

Michálek na údajnou korupci na SFŽP upozornil v prosinci 2010. Knetig na tajných nahrávkách popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Michálek pak řekl o svých podezřeních ministrovi i s tím, že si rozmluvy nahrál. Drobil ho údajně požádal, aby záznamy zničil. Nabídl pak prý Michálkovi místo svého náměstka.

Drobil se kvůli aféře distancoval od Knetiga. Odvolal také Michálka kvůli tomu, že rozhovory nahrával a záznamy pustil do médií. Po dohodě s premiérem Petrem Nečasem pak Drobil rezignoval, ve vysoké politice ale zůstal jako místopředseda ODS. Policisté prověřovali také podplácení Michálka přímo ze strany Drobila. V půlce loňského června však případ odložili. Následně se ale dostali do sporu se státním zastupitelstvím o to, zda jednali, či nejednali na jeho pokyn. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman kauzu znovu otevřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…