Policisté, kteří opouští ÚOOZ, chtějí mluvit se sněmovní komisí

20.06.2016 16:08

Sněmovní výbor by se mohl zabývat okolnostmi chystané reorganizace policie. Odcházející šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta jej chce informovat o možném propojení policie s lidmi z kriminálního prostředí. Šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek prohlásil, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z "brutálního" úniku informací a chce předložit důkazy o tom, že reorganizací měl být rozprášen ÚOOZ. Tuhý to odmítl a postup expozitury pokládá za "nebývalý a účelový nátlak" Šlachty a jeho příznivců.

Policisté, kteří opouští ÚOOZ, chtějí mluvit se sněmovní komisí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Detektivové ÚOOZ zadrželi v souvislosti s radikální islamistickou organizací Jamaat Shariat v Česku před rokem několik osob. V současnosti stojí údajní teoristé před soudem

Šlachta kvůli reorganizaci, podle které by se od srpna měly spojit protimafiánská a protikorupční policie, odchází do civilu. Bezpečnostní výbor zatím neoslovil. Bere ho ale jako poslední instanci, ke které má důvěru, uvedl v České televizi. Poslance chce seznámit s informacemi komplexně a i v kontextu s chystanou reorganizací.

Komárek se podle svého vyjádření pro ČT setkal se snahami o průnik do spisu ze strany funkcionářů Generální inspekce bezpečnostních sborů v případu ÚOOZ s krycím názvem Vidkun, ve kterém byli obviněni dva vysoce postavení policisté a týká se ovlivňování trestních kauz a úniků informací ze spisů. I proto se neobrátil na inspekci. Chce se nechat zbavit mlčenlivosti a poslancům předložit "extrémně závažné" důkazy o tom, že cílem reorganizace není zlepšení práce sboru, ale odstranění Šlachty. Tuhý je podle Komárka podezřelý z úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti v případu, kde jde o stamiliony.

Policejní prezident tvrzení o podezření z úniku informací odmítl. Postup ostravské expozitury pokládá za "nebývalý účelový nátlak" ze strany Šlachty a jeho příznivců. Účelovost spatřuje v tom, že se policisté napřed obracejí na média. Zahájili podle něj "druhou vlnu nátlakové kampaně". Zveřejněné nařčení se ho prý snaží dehonestovat.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který minulý týden vyslovil souhlas s navrhovanou reorganizací elitních útvarů, upozornil na to, že policisté, kteří podezírají kolegy z trestné činnosti, se musejí obrátit na GIBS. Nechápe, proč pouští závažné informace do médií, když je chtějí probírat na uzavřeném jednání výboru. Ministr počítá s tím, že se i s vedením policie případného jednání zúčastní. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) záležitost nechtěl komentovat.

Bezpečnostní výbor může svolat jeho předseda, případně místopředsedové. Iniciovat jeho svolání může i skupina nejméně šesti členů výboru. Předseda výboru Roman Váňa (ČSSD) ČTK napsal, že mediální vzkazy nejsou obvyklým způsobem komunikace s výborem a medializaci příběhů, do kterých je výbor vtahován, považuje za nešťastnou.

Ozývají se i hlasy pro zřízení sněmovní vyšetřovací komise. Myšlenku nadnesl v neděli předseda TOP 09 Miroslav Kalousek kvůli výroku předsedy ANO Andreje Babiše v televizní debatě o tom, že olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan vyšetřuje Tuhého. Sněmovna může rozhodovat o zřízení komise, pokud to navrhne nejméně 40 poslanců.

Kvůli policejní reorganizaci se v posledních týdnech strhla zatím nejvážnější roztržka v Sobotkově vládě. Hnutí ANO ji kritizovalo jako nepřipravenou a hrozilo výpovědí koaliční smlouvy, sociální demokraté výhrady koaličního partnera označovali za politizaci odborné věci. Chovanec nakonec plán podepsal, ANO se rozhodlo koaliční smlouvu nevypovědět, chce však hovořit o zpřesnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…