Bradáčová spustila v Praze policejní akci. Obviněn byl Rittig a dalších devět lidí

26.09.2014 14:38

Policie v pátek obvinila lobbistu Iva Rittiga a dalších devět lidí v kauze firmy Oleo Chemical. Údajná organizovaná skupina prý vyváděla peníze z této společnosti, která měla kontrakt s pražským dopravním podnikem. Pražské vrchní státní zastupitelství uvedlo na webu, že se trestní stíhání týká praní špinavých peněz, krácení daní a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Šéfka zastupitelství Lenka Bradáčová sdělila, že o případných návrzích na vazbu se bude rozhodovat v sobotu.

Bradáčová spustila v Praze policejní akci. Obviněn byl Rittig a dalších devět lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

Obvinění Rittiga potvrdila jeho advokátka Katarína Kožiaková Oboňová. "Mému klientovi bylo sděleno obvinění a byl zadržen. Zda bude podán návrh na vazbu, to nevím, ale lze to předpokládat, neboť se domnívám, že právě proto bylo celé obvinění vykonstruováno," napsala.

Podle státního zástupce Adama Borguly vyváděli obvinění peníze z Oleo Chemical a dále je převáděli, aby zastřeli jejich pravý původ. "Právní kvalifikace použitá policejním orgánem v usnesení o zahájení trestního stíhání není u všech obviněných osob identická," upozornil. Za dané trestné činy hrozí až osm let vězení nebo propadnutí majetku. Jména obviněných ani další podrobnosti žalobce nesdělil.

Obviněným hrozí až osm let vězení či propadnutí majetku

Borgula je dozorujícím státním zástupcem v kauzách spojených s pražským dopravním podnikem, tedy i s kauzou předražených jízdenek. V ní čelí obvinění z praní špinavých peněz Rittig, David, další lobbistův právník Marek Stubley i Rittigův obchodní partner a zástupce karibské firmy Cokeville Assets Peter Kmeť.

Podle dřívějšího tvrzení Nadačního fondu proti korupci figurovala Cokeville Assets rovněž v zakázce na dodávku pohonných hmot pro dopravní podnik, kterou získala firma Oleo Chemical. U dodávky byl údajně nastaven podobný systém jako v případu jízdenek: Oleo Chemical prý měla rovněž uzavřenou poradenskou smlouvu s Cokeville Assets a odváděla jí část peněz. Ty prý zřejmě končily u Rittiga.

Obviněným hrozí až osm let vězení či propadnutí majetku. Rittig se o žalobci Borgulovi už dříve veřejně vyjádřil tak, že „by se měl začít dlouhodobě léčit v psychiatrické léčebně". Jeho kroky označil za šikanu. Stalo se tak poté, kdy žalobce u obvodního soudu neuspěl s návrhem na vzetí Rittiga do vazby. Vazbu navrhl, protože pražský městský soud předtím lobbistovi žijícímu v Monaku zrušil zákaz vycestování z Česka.

Vedle kauzy předražených jízdenek čelí Rittig a právník Michal obvinění také v kauze údajného vyzrazování utajovaných zpráv BIS, kterého se údajně dopouštěla někdejší šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová.

Kdo všechno byl obviněn

Server Lidovky.cz přidává jména desítky obviněných v celé kauze. Mimo Ivo Rittiga advokátů Davida Michala a Karolíny Babákové mezi nimi najdeme advokátova bratra Petra Michala či právníka Petera Kmetě, který zastupuje firmu Cokeville Assets z Panenských ostrovů. Ta je dobře známá z kauzy pražského dopravního podniku.

„Za firmu Oleo Chemical policie obvinila zakladatele Michala Urbánka a Kamila Jirounka a ještě dalšího zaměstnance Radomíra Kučeru. Desítku obviněných pak doplňují dva lidé z firmy Peskim, která měla pomáhat vyvádět peníze z Olea Chemical. A to konkrétně bývalá jednatelka firmy Peskim a ještě další zaměstnanec,“ informuje server.

Policie prý zadržela ještě další čtyři lidi, ale ty zatím neobvinila. Jde o zaměstnance firmy Peskim.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…