Policisté rekonstruovali vraždu Romana Housky

02.04.2014 16:55

Více než tři hodiny dnes v Chomutově trvala rekonstrukce vraždy kontroverzního podnikatele a vlivného člena ČSSD Romana Housky. Kromě desítek kriminalistů a dozorujícího státního zástupce se jí zúčastnili také znalci, patolog, psycholožka a zmocněnci poškozených. Kriminalisté chtěli rekonstrukcí potvrdit výpověď muže, který se k vraždě přiznal. Housku zastřelil čtyřmi ranami loni 18. listopadu.

Policisté rekonstruovali vraždu Romana Housky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

Ulici Kamenný vrch, kde Houska žil se svou partnerkou, bývalou hejtmankou a současnou hejtmanovou náměstkyní Janou Vaňhovou (ČSSD), policie uzavřela kolem 08:00. Asi o půl hodiny později přivezli policisté se samopaly z vazební věznice údajného pachatele. Housku představoval figurant podobného vzrůstu a váhy, jako byl zastřelený podnikatel.

Obviněný při rekonstrukci podle náměstka krajského policejního ředitele Bohumila Kotase spolupracoval. „Pan obviněný aktivně spolupracoval, ukázal nám svoji verzi příběhu. Veškerá dokumentace se teď bude vyhodnocovat. Vyhodnotí ji jak vyšetřovatel, tak znalci z oboru soudního lékařství, balistiky a psychologie," řekl Kotas. Výsledky expertiz budou podle něj známé během několika týdnů. Muž údajně Housku po hádce zastřelil u garáže, jeho tělo pak přikryl plachtou. Z místa činu utekl lesem, který s Houskovým domem sousedí.

Údajný vrah se přiznal

Podezřelého zadržela policie 12. března. K činu se přiznal a odevzdal i vražednou zbraň. Osmatřicetiletý muž, který žil v Krupce na Teplicku, zůstává podle Kotase jediným podezřelým. „Je to náš jediný favorit," řekl.

Obviněný muž dosud nebyl trestán. Podle policejních zdrojů neměl vazby na Chomutov, v okolí místa činu prý hledal práci. Po vraždě byl podle policejních zdrojů v domě, nic ale neukradl. „Pravděpodobně se šel přesvědčit, zda tam nebylo záznamové zařízení kamer instalovaných na domě," řekl už dříve ČTK policejní zdroj.

Klíčovou stopou vedoucí k podezřelému byl podle kriminalistů paralyzér, který zůstal na místě činu. Policie na něm našla stopu DNA muže s bydlištěm na Teplicku. Paralyzér a pistoli ráže devět milimetrů prý s sebou nosil běžně. Kriminalisté by podle šéfa vyšetřovacího týmu Martina Charváta muže zadrželi, i kdyby se nepřiznal. „Poprvé jsme se s ním setkali 8. ledna, kdy nám proběhl sítem prověřovaných osob, a 20. ledna se stal naším hlavním podezřelým, protože jsme obdrželi výsledek genetického zkoumání," řekl už dříve Charvát.

Vražda zřejmě neměla politické pozadí

Podle dosavadních výsledků vyšetřování motiv činu nesouvisel s Houskovými obchodními ani politickými aktivitami. Zatím podle policie vše nasvědčuje tomu, že šlo o náhodné setkání, které vyústilo v konflikt a střelbu. Při vyšetřování kriminalisté vyslechli stovky lidí, na případu pracoval tým 24 policistů z krajské správy a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Houskovo tělo našel podnikatel, spoluvlastník stavební společnosti RRR Vlastimil Rindoš, který s ním měl domluvenou schůzku. Houska byl v Ústeckém kraji vnímán jako kontroverzní člověk, čelil i podezření z úplatkářství.

reklama

autor: jma, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…