Policisté v Českých Budějovicích se chystají na nepokoje

06.07.2013 14:13

České Budějovice dnes před chystanou protiromskou demonstrací obsadili policisté. Na všech příjezdových trasách do města kontrolují motoristy. Na sídlišti Máj jsou připravená vodní děla a těžkooděnci v autech, nad městem létá vrtulník. Na radnici zasedá krizový štáb. Ve městě je ale zatím klid. Lidé se k demonstraci svolávají prostřednictvím internetu. Minulou sobotu podobná akce přerostla v potyčky. Zraněno bylo deset osob, desítky lidí se dopustily přestupků.

Policisté v Českých Budějovicích se chystají na nepokoje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní kontrola

Vedení radnice i policie tají, zda akci někdo oficiálně nahlásil a povolil. Spekuluje se o tom, že protiromská demonstrace by se měla konat dnes odpoledne. Poslední shromáždění, které se uskutečnilo 29. června, přerostlo v potyčky na sídlišti Máj. Většinou je vyvolali radikálové, kteří se tam přesunuli z demonstrace z českobudějovického náměstí.

Agrese je nepřijatelná, prohlásila rezolutně zmocněnkyně vlády

"Spolu se zástupci města i my žádáme občany, aby se nezaplétali do pouličních neshod a vyhnuli se zbytečným konfliktům s příznivci jakéhokoliv shromáždění," řekla ČTK policejní mluvčí Lenka Holická. "Pokud by mělo dojít ke střetu policistů s lidmi dopouštějícími se protiprávního jednání, vyhněte se místům zásahu. V minulém týdnu došlo ke zranění osob, které zákroku přihlížely a zapletly se do davu, proti kterému byl zákrok prováděn. Mezi přihlížejícími byli i lidé s malými dětmi či senioři neuvědomující si, že v této situaci vystavují sami sebe riziku zranění," apelovala mluvčí.

Sobotní incident, při němž bylo zraněno deset lidí, odsoudila řada občanských sdružení a také zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková. "Není absolutně přípustné, aby kdokoli svou frustraci a nenávist ventiloval agresí, ať už je směřována proti komukoli," uvedla.

Napjatá situace na sídlišti Máj, kde žije 20.000 lidí, panuje od pátku 21. června. V ten den se na hřišti dostaly do konfliktu děti, následně se do něj zapojilo asi 100 dospělých. Při potyčce zasahovala i policie. Na sídlišti žije početná skupina Romů a také hodně sociálně slabších lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…